Handen van een bejaarde dame die een kop thee vast houdt

Wmo voorspelmodel

Met het Wmo voorspelmodel kunnen gemeenten op wijk- en gemeenteniveau zien hoeveel mensen de komende vijf jaar gebruik zullen maken van Wmo-voorzieningen. Het Wmo voorspelmodel gebruikt een algoritme, gebaseerd op open data. De voorspellingen worden getoond in een dashboard. Het model is ontwikkeld door datascientists van VNG en gemeenten, in samenwerking met eindgebruikers. Sinds 2022 is het model openbaar toegankelijk, net als de achterliggende code en het algoritme.

Doel

Het Wmo voorspelmodel voorspelt op basis van historische data het aantal Wmo-gebruikers per categorie. Deze informatie geeft ambtenaren meer inzicht in de ontwikkeling van het gebruik van de Wmo, en genereert stuurinformatie voor beleidsvraagstukken, inkoop en financiën. 

Beschrijving

Het Wmo voorspelmodel voorspelt op basis van historische data het aantal Wmo-gebruikers per categorie tot vijf jaar vooruit. Deze informatie geeft ambtenaren meer inzicht in de ontwikkeling van het gebruik van de Wmo, en genereert stuurinformatie voor beleidsvraagstukken, inkoop en financiën. 

Veel gemeenten willen de Wmo gericht invullen, gebaseerd op een idee over toekomstige aanvragen en de middelen die ter beschikking staan. Het Wmo voorspelmodel geeft gemeenten meer stuurinformatie om de uitgaven binnen het sociaal domein beheersbaar te houden. Alle gemeenten die in het kader van de GMSD halfjaarlijks hun gegevens aanleveren aan het CBS, kunnen het model gebruiken voor voorspellingen op wijk- en gemeenteniveau. Het Wmo voorspelmodel biedt gemeenten daarmee een concreet instrument om datagedreven te werken.

Op het dashboard kunnen gebruikers een gemeente kiezen en een hoofdcategorie waarvoor de voorspellingen worden weergegeven. Deze kan ook met een andere gemeente worden vergeleken. Het dashboard toont zowel een tabel als een grafiek met daarin de historische cijfers tot nu toe, en de voorspelling tot vijf jaar vooruit. Daarnaast kunnen gebruikers zelf aan de knoppen zitten van enkele indicatoren en zo ‘scenario’s’ uitwerken.

Het Wmo voorspelmodel is ontwikkeld in Den Haag. In 2021 hebben meer dan dertig gemeenten het model verder ontwikkeld, zodat het landelijk gebruikt kan worden. Vanaf 2022 is het model openbaar beschikbaar. Naar aanleiding van de evaluatie die eind 2022 heeft plaatsgevonden, is besloten dat het model structureel wordt voortgezet en verder doorontwikkeld. 

Update en validatie

Door ontwikkelingen in gemeenten, maar ook landelijke ontwikkelingen veranderen de data continu. Dit kan betekenen dat ook voorspellende factoren wijzigen. Het voorspelmodel is dan ook een dynamisch model, dat elk jaar opnieuw wordt getraind. Het Wmo voorspelmodel wordt elk jaar in juni gevalideerd en opnieuw getraind met de meest recente jaarcijfers uit de GMSD. In juli volgt de update van het dashboard. 

Meer weten? Meedoen?