Bebouwing

Pilots Uitvoeringsversnelling woningbouw

Planning

• December 2024 - start eerste tranche pilots
• Voorjaar 2025 - (verwacht) 2e ronde werving en selectie pilots

Gerelateerde thema's

De krappe arbeidsmarkt en de complexiteit in de uitvoering ontneemt gemeenten en provincies de slagkracht om de woningbouwambities te realiseren. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de VNG hebben daarom een regeling in het leven geroepen om praktijkinitiatieven een impuls te geven die aantoonbaar bijdragen aan het versnellen, innoveren en duurzaam realiseren van de woningbouwambities. De geleerde lessen en succesformules van deze pilots worden gedeeld met als doel opschaling, zodat andere partijen hiervan kunnen profiteren.

Woonopgave

Nederland heeft een grote woningbouwopgave: 800.000 nieuwe woningen voor 2030. Rijk, provincies, gemeenten, corporaties, ontwikkelaars en andere partijen zetten er samen de schouders onder om jaarlijks circa 100.000 woningen te bouwen.

Het lukt nog niet om zoveel woningen te bouwen, bouwprojecten vertragen, onder andere door gebrek aan slagkracht door de krappe arbeidsmarkt en de complexiteit in regels en procedures. Het ministerie VRO heeft samen met IPO en VNG middelen beschikbaar gesteld voor innovatieve lokale projecten die bijdragen aan oplossingen hiervoor.

Financiële middelen beschikbaar voor een extra impuls

Gemeenten en provincies werken lokaal en regionaal al aan vernieuwende ideeën en arbeidsbesparende mogelijkheden om de woningbouwambities te realiseren. Door maximaal 9 pilots te (co-)financieren willen VRO, IPO en de VNG een impuls geven en ondersteuning bieden aan initiatieven die:

  • Het vergroten en versterken van beschikbare menscapaciteit
  • Het stroomlijnen/bevorderen van interne/externe samenwerking
  • Het verbeteren/standaardiseren van processen, procedures en werkwijzen

Kansrijke lokale projecten

Van de 16 ingediende voorstellen zijn er in deze eerste ronde 4 kansrijke initiatieven geselecteerd. Deze initiatieven zullen met een bijdrage van maximaal € 225.000 (inclusief BTW) het komende jaar worden uitgevoerd. De VNG ondersteunt hen daarbij en deelt de bevindingen, (tussentijdse) resultaten en voorbeelden op de brede thema’s die bijdragen aan:

  • Het vergroten en versterken van beschikbare menscapaciteit
  • Het stroomlijnen/bevorderen van interne/externe samenwerking
  • Het verbeteren/standaardiseren van processen, procedures en werkwijzen
     

Geselecteerde voorstellen

De initiatieven van Zaanstad en Noord-Brabant zijn geselecteerd om dit jaar nog van start te gaan. Als de subsidie voor volgend jaar is toegekend zullen ook Parkstad Limburg en Enschede met de uitvoering van hun voorstel beginnen.

  • Bergen op Zoom in samenwerking met de provincie en 37 Brabantse gemeenten: gaan ‘samen groeien in de Brabantse praktijk’ met een wervings- en opleidingsprogramma voor junior RO-medewerkers en vergunningverleners. Dit project is geïnspireerd op het succesvol verlopen zij-instromers programma in Brabant, waarvan de aanpak wordt vastgelegd en in een handreiking beschikbaar komt.
  • Zaanstad ontwikkelt gesteund door de Metropoolregio Amsterdam een ‘planningsgenererende tool voor woningbouwprojecten’. Dit moet de kwaliteit van de planningen verhogen. Doel hiervan is proces-versnelling en personele capaciteit besparen.
  • Parkstad Limburg: gaat aan de slag met ‘standaardisering vergunningen /certificering bouwplannen’ om vergunning-procedures die repeterend van aard zijn te stroomlijnen binnen de 7 gemeenten in Parkstad.
  • Enschede: experimenteert met het ‘Vallastaden Model’ (een bewezen oplossing uit Zweden) om de lange doorlooptijd van gebiedsontwikkeling te versnellen en past dit gelijktijdig toe op een lokaal project Kop Boulevard.

Vervolg

Uitgaande van de aanhoudende en zelfs groeiende vraag naar toekomstbestendige woningen en een blijvende krappe arbeidsmarkt zal in de eerste helft van 2025 een volgende ronde starten voor de werving en selectie van nog 5 pilots.

Benieuwd naar de voortgang van de geselecteerde pilots? Op deze houden we u op de hoogte en kunt u de pilotontwikkelingen op de voet volgen.

Meer informatie