Dienstverlening en bedrijfsvoering van gemeenten

Focus op uitvoering

Focus op Uitvoering kent haar oorsprong in de vertrouwenscrisis tussen overheid en burger. In het position paper ‘Samenwerken aan vertrouwen’ (VNG, mei 2021) leggen gemeenten vast dat zij samen met andere overheden concrete stappen willen zetten om het vertrouwen in de overheid te versterken.

Doel

Focus op Uitvoering staat aan de lat van een veranderopgave: ‘van buiten naar binnen’, ‘uitvoerbaarheidsvragen al vanaf beleidsvorming’ en ‘uitvoering agenderend naar bestuurlijke en politieke tafels’. 

Beschrijving

Het programma heeft als opdracht om met gemeenten en zoveel mogelijk vanuit de praktijk:  

  • Invulling te geven aan de visie dat uitvoering leidend is voor beleid 
  • Zichtbaar te maken waar de grootste uitdagingen liggen (beeld van de praktijk) 
  • Onderzoeken wat geleerd kan worden van de aanpak en werkende elementen en deze kennis te delen (lerend netwerk) 
  • Onderzoeken wat dit vraagt aan landelijke kaders en dit te bespreken met het rijk (input voor beleid) 

Verhogen van uitvoerbaarheid

Beleid en uitvoering zijn twee zijden van dezelfde medaille. Het programma zet zich in om met gemeenten, rijk en uitvoeringsorganisaties te werken aan oplossingen voor knelpunten in de gemeentelijke uitvoering. In gesprekken met rijk en uitvoeringsorganisaties stellen we centraal: doorlopend toetsen van nieuwe wet- en regelgeving op maatschappelijk impact en op financiële en andere voorwaarden, versnelling van de digitale agenda en minder complexe regelgeving.

Inwonersperspectief

Het is cruciaal voor de overheid om het perspectief van de inwoners te omarmen omdat dit de basis legt voor beleid dat echt aansluit bij de behoeften en uitdagingen van de samenleving. Door te luisteren en te begrijpen wat mensen echt nodig hebben, kan de overheid effectieve oplossingen bieden, het vertrouwen vergroten en een inclusiever en democratischer besluitvormingsproces bevorderen. Het is daarom van belang dat de VNG en gemeenten het inwonersperspectief nadrukkelijk onderdeel maken van hun organisatie en bedrijfsprocessen. Het programma geeft invulling aan een actieplan om dit voor de VNG mogelijk te maken.

Verhogen van de uitvoeringskracht

Hierin speelt de komende jaren primair het arbeidsmarktvraagstuk. Hoge ambities, nieuwe taken en anderzijds krapte op de arbeidsmarkt zetten de gemeentelijke dienstverlening onder druk. De continuïteit en de kwaliteit van de primaire processen en dienstverlening komt hierdoor in gevaar. Gemeenten moeten stevig inzetten op strategisch personeelsmanagement, innovatie en samenwerking om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Binnen VNG wordt in samenwerking het College voor Arbeidszaken, A&O fonds Gemeenten en andere partners gewerkt aan een programmaplan voor de komende jaren.

Verenigingsstrategie 2030

Focus op Uitvoering richt zich in alles op de aansluiting en invulling van de Verenigingsstrategie 2030, waarin uitvoerbaarheid, dienstverlening met menselijke maat en uitvoeringskracht een belangrijke pijler zijn binnen de lerende overheid.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit project? U kunt contact met ons op nemen door te mailen naar focusopuitvoering@vng.nl.