Arnhem wil de bestaande meerjaren campagne en stadsbeweging ‘Arnhem Aan’(energietransitie) relevant maken voor een bredere èn inclusievere doelgroep. Enthousiasmeren, handelingsperspectief laten zien voor iedere Arnhemmer. In het huishouden/keuken daar gebeurt het! 

Jaartal

2021

Gemeente

Een duurzaam kookboek voor en door Arnhemmers. Het boek is bedoeld om een extra stimulans te geven aan de toch al levendige Arnhemse stadsbeweging als het gaat om duurzaam leven en koken. In het boek staan 30 heerlijke en eerlijke recepten. Wijken door heel Arnhem komen er in voor, zowel in beeld als met recepten van thuiskoks en chefs van Arnhemse restaurants. Bij elke thuiskok en chef staat de wijk vermeld, zo kun je makkelijk op de kaart zien wat er in een wijk speelt. Ook staan energieweetjes en (voedsel en energie-)besparingstips in het boek.  

De recepten worden als content wekelijks gepost op de Facebook- en Instagram pagina van ‘Arnhem Aan’, de overkoepelende bredere meer-jaren stadscampagne dat een communicatiemedium is ten behoeve van het Energietransitie Raadsprogramma 2020 – 2030 

Met koks en recepten uit de Turkse, Marokkaanse, Nederlandse, Antilliaanse en nog meer keukens, zijn alle Arnhemmers vertegenwoordigd. Dat wil zeggen het is inclusief.  
De gekozen insteek is praktisch: het is een echt receptenboek (bladerbaar, ‘aanrechtblad-formaat’). Daardoor is het interessant voor een groter publiek dan diegenen die al op een of ander manier met de energietransitie bezig zijn.  

De ‘tone of voice’ is positief en niet belerend. Het gaat primair om koken. Door beeldgebruik en begeleidende teksten wordt met enthousiasme de al aanwezige coherente stadsbeweging uitgedragen (‘Arnhem Aan’). Ook organisaties als stadslandbouw en moestuinen krijgen aandacht en worden gelinked aan de huishoudens in de wijken (local for local). Door de focus op het koken, de tafel en de keuken te leggen ervaart men dat iedereen dagelijkse op een makkelijke manier bezig kan zijn met verduurzamen, lokale producten, energie besparen en voorkomen van voedselverspilling (handelingsperspectief). 

In plaats van de gebruikelijke communicatie ‘energietransitie’ is het boek een middel om inwoners te verbinden aan dit thema met ‘gewone mensen dingen’. 

Het taalgebruik is op B1 niveau en door een lezerspanel (voor laag-geletterdheid) op niveau gebracht. 
Gemeentelijke thema’s: inclusiviteit, meedoen in de stad, energietransitie, energiearmoede, voorkomen voedselverspilling, stadslandbouw en wijkgericht werken. 

De boeken zijn opgeleverd juni 2021 met een goed bezocht event op een stadslandbouw-boerderij. De lokale media, De Gelderlander, heeft uitgebreid aandacht besteed (spread op zaterdag). Inmiddels zijn bijna 4.000 boeken door de stad gedistribueerd via ‘De Groene Rijders’ o.a. gratis te verkrijgen bij de deelnemende partijen en andere publieke locaties zoals de Voedselbank, Buurtcentra etc..  

Er is ook een samenwerking tot stand gekomen tussen de partijen die een bijdrage hebben geleverd aan het boek. Deze samenwerking heeft Koninklijke Horeca afdeling Arnhem, Renkum geïnspireerd om een vervolgplan te maken rondom stadsdistributie en duurzame voeding. 

Het idee, concept en format van het boek is beschreven in een projectplan. Zowel dit als de ontwerpen kunnen gemakkelijk worden hergebruikt. Concept=Kookboek met recepten gemaakt voor en door de inwoners en restaurants. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2022.