Nieuws
Het Waarschuwingsregister zorgfraude (WR) is onderdeel van de Wet bevorderen samenwerking rechtmatige zorg (Wbsrz). Via het register zouden gemeenten en zorgverzekeraars elkaar beter kunnen waarschuwen voor malafide zorgbedrijven. Er zijn alleen ernstige zorgen over de uitvoerbaarheid.
De VNG zoekt 20 gemeenten die het VerkenningsInstrument Toegang (VIT) willen testen. Het VIT is een interactieve tool die gemeenten helpt vast te stellen welke ontwikkelingen nodig en gewenst zijn om toegang tot ondersteuning te optimaliseren. Daarnaast biedt het een breed ondersteuningsaanbod.
Op 1 januari 2025 wordt de nieuwe Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) van kracht. Dit heeft gevolgen voor de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH-en). In het ZVH werkt de gemeente samen met andere partijen in het zorg- en veiligheidsdomein.
In juni heeft het publiek gemeenten beoordeeld op hun toegankelijkheid. Dat resulteerde in een lijst van 10 gemeenten die kans maken op de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Van 1 tot en met 30 september loopt de 2e stemronde.
Bij de 'Wisselstage!', georganiseerd door het Ketenbureau i-Sociaal Domein en The Curious Network, loopt u 1 dag stage bij een zorgaanbieder/gemeente naar keuze. Het doel is wederzijds begrip, korte lijnen en een goede samenwerking die uiteindelijk leidt tot betere hulp en ondersteuning.
De nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken helpt startende netwerken bij het doorlopen van de juiste stappen en het maken van afspraken over financiering met zorgverzekeraars en gemeenten. Naast de Leidraad is ook een handreiking voor de aanvraag van transformatiemiddelen beschikbaar.
Het VN-comité aangaande het VN-verdrag Handicap toetst Nederland in een openbare hoorzitting op de uitvoering van het verdrag. De hoorzitting vindt plaats op 15 augustus in Genève en is rechtstreeks te volgen via een livestream.
Sinds 2010 organiseert de Europese Commissie, in samenwerking met het European Disability Forum , de Access City Award. Deze award heeft als doel om Europese steden te belonen die toegankelijkheid prioriteit geven.
Met het project Toegankelijke Politiek wil het ministerie van BZK de politieke participatie van mensen met een beperking stimuleren. Tijdens het project worden de deelnemers online getraind, begeleid en gecoached bij het actief worden in de politiek.