De VNG zoekt 20 gemeenten die het VerkenningsInstrument Toegang (VIT) willen testen. Het VIT is een interactieve tool die gemeenten helpt vast te stellen welke ontwikkelingen nodig en gewenst zijn om toegang tot ondersteuning te optimaliseren. Daarnaast biedt het een breed ondersteuningsaanbod.

Basisniveau voor gemeentelijke toegang, lokale teams en dienstverlening

Het VIT helpt te bepalen waar een gemeente staat ten opzichte van de 13 elementen van het Richtinggevend Kader (pdf, 1,2 MB) waar toegang, lokale teams en dienstverlening aan moeten voldoen. Het zet daarmee een basisniveau voor de gemeentelijke toegang, de lokale teams en de dienstverlening aan inwoners in kwetsbare en complexe situaties.

Als testgemeente vult u de uitgebreide zelftest in vanuit 3 perspectieven. Dit vereist voorbereidingstijd en tijd voor het invullen van het VIT zelf. Vervolgens bekijkt en bespreekt u uw rapportage. Aangezien het hier om een testfase gaat, krijgen we graag feedback op het VIT, het invullen, de rapportage en het proces, zodat we het (invullen van het) VIT kunnen verbeteren.

Wat vraagt het van u?

Het VIT beoogd 3 perspectieven op te halen:

  • het gemeentelijke (beleids)perspectief
  • het perspectief van de professional (uitvoering)
  • het inwonersperspectief

Voor alle 3 de perspectieven wordt enige voorbereiding gevraagd. Hiervoor maken we een conceptprocesplanning, met stappen die gevolgd kunnen worden. Denk aan het maken van afspraken met de verschillende beleidsafdelingen binnen uw gemeente, het informeren van en plannen van afspraken met uw uitvoeringsorganisatie, het maken van een afspraak met uw cliënten- of adviesraad en/of en het verzamelen van eventuele inwonerspeilingen of cliëntervaringsonderzoeken (CEO).

Werkwijze voor invullen inwonersperspectief 

Het meenemen van het inwonersperspectief kan op verschillende manieren. Onze opzet is niet om inwoners direct te benaderen. We ontwikkelen daarvoor ook geen geschikte vragenlijst. Er zal dus door beleid en/of professionals een vertaalslag gemaakt moeten worden. 

Dit kan bijvoorbeeld door eventueel al bestaande onderzoeken naar de inwonerservaringen te gebruiken, maar het kan ook gevraagd worden aan de adviesraad SD, ook al is deze niet altijd geheel representatief. In de voorbereiding wordt dus in ieder geval gevraagd om hierin een werkwijze te kiezen. In het voorbereidingsdocument dat we bij deelname sturen, wordt hier ook nog uitgebreid bij stilgestaan.

Invullen van het VIT

Er is één persoon hoofdverantwoordelijk voor het invullen van het VIT. Deze persoon haalt input vanuit de verschillende perspectieven op, en/of zet vragen uit. Dit kan op meerdere manieren:

  • Er kunnen door de invuller meerdere gesprekken gevoerd worden met diverse medewerkers, van andere beleidsdomeinen én vanuit diverse perspectieven, de uitvoering en het inwonersperspectief.
  • Er wordt een groepsgesprek georganiseerd waarbij één iemand notuleert/invult.

We gaan voor het invullen zelf uit van ongeveer 2 uur per perspectief.

Bespreken van de rapportage

U kunt zelf bepalen hoe u het bekijken en bespreken van de uitkomsten/rapportage binnen uw eigen gemeente invult. U kunt bijvoorbeeld denken aan een voorbereiding van 2 uur voor een bijeenkomst (2 uur) waarin u de betrokken medewerkers en eventueel bestuurders meeneemt in de uitkomsten.

Tot slot: feedbackgesprek

Der laatste stap is de voorbereiding en online groepssessie omm ons uw feedback op het VIT, het invullen, de rapportage en het proces te geven.

Planning

Hieronder een overzicht van de planning van de test.
 

Periode  Activiteit  Aantal uurGevraagde inzet
1 sep – 10 sepSelectie deelnemende testgemeenten Aanstellen gemeentelijke trekker/contactpersoon 
10 sep – 7 oktVoorbereiding voor het invullen van de testversie VITCa. 8 uurAan de hand van een conceptprocesplanning voorbereiden van het invullen van het VIT met desbetreffende partijen
7 okt – 24 oktInvullen VITCa. 6 uur (ca. 2 uur per perspectief) Input vanuit de verschillende perspectieven ophalen, en/of vragen uitzetten
25 okt – 4 novGemeenten ontvangen hun rapportage 

Bekijken en bespreken uitkomsten binnen uw eigen gemeente

 

4 nov – 11 novGemeenten bekijken en bespreken hun rapportage zelfCa.. 4 uurTer invulling van de gemeente zelf.
11 nov – 15 novFeedbacksessie3 uurFeedbackgroepssessie op het VIT, het invullen, de rapportage en het proces te geven, onder leiding van VNG

Totaal 

11 weken

 

Totaal

ca. 21 uur

 

Aanmelden

Wilt u deelnemen, stuur dan een e-mail naar toegang@vng.nl

Meer informatie

VNG-bericht 'Richtinggevend kader voor toegang sociaal domein vastgesteld' (29 maart 2024)