Datum

Bij mij thuis wordt veel geschaakt. We zijn lid van de schaakclub en doen mee aan menig schaaktoernooi. Een van onze vele schaakborden staat altijd op tafel, klaar om een partij te spelen. Al eerder zag ik de link tussen mijn werk en een schaakpartij. Dat werd vooral weer duidelijk tijdens de goed bezochte bijeenkomst over het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) in Zwolle op 14 mei jl.

Samenwerking

Het IKZ is een samenwerkingsverband tussen verschillende ketenpartners die zich bezighouden met het verlenen van zorg en het uitbetalen en bewaken van de toeslagen die mensen met een hulpvraag ontvangen. Ontvangen zij signalen van mogelijke fraude, dan delen zij deze gegevens (voor zover dat juridisch kan) binnen het IKZ. Een mooie samenwerking waarbij iedere organisatie zijn eigen kwaliteiten en bevoegdheden kan inzetten.

Het doel is om samen voldoende informatie te verzamelen over fouten en fraude in de zorg, zodat malafide zorgaanbieders effectiever opgespoord kunnen worden. Hier zie ik een vergelijking met de schaakstukken. Ieder schaakstuk loopt zijn eigen pad. De toren loopt horizontaal of verticaal. De loper heeft de diagonale lijnen. Maar geen enkel schaakstuk redt het alleen, ook niet de dame, om de vijandige koning mat te zetten.

IKZ is nodig

Dat geldt ook voor gemeenten. Zij willen dat het zorggeld bij de mensen terechtkomt die het nodig hebben. Daar gaat het om: mensen met passende zorg in hun kracht zetten. Maar een gemeente kan niet altijd in haar eentje precies weten waar de fouten worden gemaakt en waar je kan spreken van fraude.

Gemeenten hebben elkaar en het IKZ nodig voor de volledige informatie over de zorg en de zorgaanbieders. Dit kunnen ze voor hun eigen onderzoeken  gebruiken, maar ook om de eigen verordening, beschikkingen en indicaties te evalueren.

Strategie

Net als bij het schaken heb je een strategie nodig, moet je rekenen, zorgen dat er verbinding en harmonie is tussen alle organisaties en spelers in het veld. Met tactiek, strategie en verbinding tussen de schaakstukken kun je een mooie schaakpartij spelen en zijn het vijandige leger en diens koning niet veilig.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het IKZ goed werk doet met het verzamelen van gegevens die waardevol kunnen zijn voor de casussen van de gemeenten. Maar het IKZ kan dit niet alleen. Niet alleen de partners binnen het IKZ, maar ook gemeenten moeten samenwerken, de verbinding zoeken en tactieken en strategieën uitwisselen. Zo zet je de zorgaanbieder – de vijandige koning - schaakmat!

Petra Raaijen, senior adviseur Wmo 2015 en Jeugdwet VNG KCHN