Datum

Organisatie

Rechtbank Noord-Nederland

Soort

Wet- en regelgeving

De rechtbank Noord-Nederland heeft verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaren, alsmede een taakstraf voor de duur van 180 uren. Hij had zich schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude.

Inlichtingenplicht

Verdachte heeft zich volgens de rechtbank gedurende een lange periode, vanaf 1 januari 2010 tot 31 oktober 2017, schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude. Hij verzweeg voor de afdeling sociale zaken van de gemeente Coevorden dat hij voorzitter van een stichting was en voor deze stichting werkzaamheden verrichtte, en meerdere giften ontving in de vorm van geld en vliegtickets.

Daarnaast verzweeg verdachte dat hij in genoemde periode optrad als zanger en daarvoor inkomsten, giften en een lening ontving. Hierdoor is het voor de gemeente Coevorden onmogelijk geweest om het recht op een uitkering, of de hoogte of de duur daarvan, te bepalen, terwijl verdachte in die periode een bruto-uitkering van ruim € 118.000,- ontving. Daardoor is de gemeente Coevorden en indirect de samenleving benadeeld. Verdachte heeft misbruik gemaakt van het sociale stelsel zoals dat in Nederland bestaat.

Veroordeling

De rechtbank veroordeeld verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden een taakstraf van 180 uren.

Uitspraak op rechtspraak.nl

ECLI:NL:RBNNE:2019:228