Datum

Organisatie

Centrale Raad van Beroep (CRvB)

Soort

Wet- en regelgeving

Betrokkene is verwijtbaar niet verschenen op de werkervaringsplaats. Hij had zelf een oplossing moeten vinden voor zijn vervoersprobleem. De 100% verlaging van de bijstand gedurende 1 maand is in stand gelaten.

Kort verloop

De gemeente heeft de bijstand van betrokkene voor de duur van 1 maand met 100% verlaagd op grond van artikel 18, vijfde lid, van de Participatiewet. De reden hiervoor was dat betrokkene op 19, 20, 22, 25 en 26 mei 2015 zonder bericht niet is verschenen op de werkervaringsplaats.

De rechtbank heeft het beroep tegen het bestreden besluit van de gemeente gegrond verklaard, dat besluit vernietigd en bepaald dat de rechtsgevolgen van het bestreden besluit in stand blijven. De reden hiervoor is dat betrokkene, naar het oordeel van de rechtbank, geen verwijt treft voor zijn afwezigheid op 22, 25 en 26 mei 2015 door ziekte omdat hij zich op 21 mei had ziekgemeld. De afwezigheid op 19 en 20 mei vanwege vervoersproblemen is hem wel aan te rekenen. Betrokkene keerde zich in hoger beroep bij de CRvB tegen deze uitspraak.

Oordeel CRvB

De CRvB oordeelt nu dat de gemeente de grenzen van redelijke wetsuitleg niet te buiten is gegaan en bevestigt de aangevallen uitspraak. Er waren geen dringende redenen om de maatregel nader af te stemmen. De 100% verlaging gedurende 1 maand is in stand gelaten.

Uitspraak op rechtspraak.nl

ECLI:NL:CRVB:2018:3651