Datum

Organisatie

Ministerie SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (SZW) heeft het CBS gevraagd om onderzoek te doen naar de uitvoering van de tegenprestatie en de taaleis in de Participatiewet. In deze brief informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer over de uitkomsten van deze 2 onderzoeken. Van Ark roept gemeenten op om snel meer werk te maken van de uitvoering van de taaleis en de tegenprestatie en gaat daarover met gemeenten in gesprek.

Rapporten

De staatssecretaris geeft aan dat uit recente CBS rapporten blijkt dat nog te veel gemeenten hierin achterblijven. Om volwaardig mee te doen in onze samenleving is het spreken van de Nederlandse taal onmisbaar. Voor een praatje met de buren, gesprekken op de werkvloer, of bij het solliciteren naar een baan. Ook als het tijdelijk even niet lukt, is het belangrijk om arbeidsfit te blijven en mee te blijven doen.

Zowel de taaleis als de tegenprestatie helpt mensen die in de bijstand zitten om mee te doen. Daarom is het nodig dat gemeenten hier nadrukkelijk meer werk van maken.

VNG

In bestuurlijk overleg met de VNG zijn er afspraken gemaakt over hoe deze gesprekken met gemeenten te voeren. De gesprekken worden momenteel voorbereid.