Datum

Organisatie

Ministerie van SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Brief van staatssecretaris Van Ark (SZW) aan de Tweede Kamer over de omvang van de verschillende fraudevormen in de sociale zekerheid en de cijfers met betrekking tot fraude in de bijstand.

Regels

In de sociale zekerheid heeft fraude altijd betrekking op het overtreden van de inlichtingenplicht. Dit is de plicht die uitkeringsontvangers hebben om alle informatie die invloed kan hebben op de (hoogte van de) uitkering onverwijld door te geven aan de uitvoerende instantie. Dit betreft bijvoorbeeld het hebben van vermogen, het aanvaarden van werk of wijzigingen in de woon- en leefsituatie. Bij overtreding van de inlichtingenplicht moet de uitvoeringsinstantie een boete of een waarschuwing opleggen. Daarnaast wordt de onterecht uitbetaalde uitkering teruggevorderd.

Tabellen

In de brief staat een tabel met daarin het aantal onterecht uitgekeerde uitkeringen. In een andere tabel staat het aantal keer dat er aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie. Dat zijn fraudegevallen waarbij de som gelijk is aan of hoger uitvalt dan € 50.000,-. Dit aantal bedraagt gemiddeld 300 per jaar.