Datum

Organisatie

Centrale Raad van Beroep

Soort

Wet- en regelgeving

Het college heeft de bijstandsuitkering ingetrokken en teruggevorderd wegens schending van de inlichtingenplicht, waardoor het recht op bijstand niet kan worden vastgesteld.

Stukken voor bestuursrechter

De CRvB oordeelt dat artikel 8:42 lid 1 Awb het college niet verplicht alle stukken die op betrokkenen van toepassing zijn aan de bestuursrechter te zenden, maar alleen die stukken die ter beschikking staan of hebben gestaan van het college en die van belang kunnen zijn voor de beslechting van de bestaande geschilpunten. De stukken die zich bevinden onder derden en die niet aan het college zijn verstrekt (ook al is het college bekend met het bestaan van de stukken) hoeft het college niet over te leggen. Zo hoefde het college de correspondentie tussen de Attaché Sociale Zaken van de Nederlandse ambassade in Ankara en de afdeling OZB van de Turkse gemeente dus niet over te leggen.

Geen ongerechtvaardige inbreuk

Verder is er naar het oordeel van de CRvB geen sprake van een ongeoorloofde inbreuk op het recht op respect voor het privéleven (artikel 8 EVRM). Het raadplegen van webpagina's en het vergaren van informatie van de afdeling OZB is, naar vaste rechtspraak, een beperkte en aanvaardbare inbreuk op het recht op respect voor het privéleven van belanghebbenden. De website was openbaar toegankelijk, het onderzoek zag uitsluitend op het al dan niet geregistreerd staan in een register en voor toegang tot en vergaring van de gegevens is alleen gebruik gemaakt van het TC Kimliknummer (Turks identiteitsnummer) van belanghebbende.

Er stond verder geen minder ingrijpend onderzoeksmiddel ter beschikking, nu belanghebbenden het bezit van onroerend goed in het buitenland niet bij het college hadden opgegeven, zodat het college een gerechtvaardigd belang had om niet direct aan belanghebbenden zelf om informatie te vragen over de onroerende zaken, maar eerst zelf onderzoek te doen. Hieruit volgt dat aan de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit is voldaan, zodat geen sprake is van een ongerechtvaardigde inbreuk op het privéleven.

Uitspraak op rechtspraak.nl

ECLI:NL:CRVB:2018:2975