Datum

Organisatie

Erasmus Universiteit, afdeling bestuurskunde

Ruim 10 jaar na de introductie van Hoogwaardig handhaven bestaat de indruk dat de uitgangspunten en bijbehorende instrumenten aan herijking toe zijn. Dit onderzoek heeft daarom als doel een kritische analyse te geven van de wijze waarop Hoogwaardig handhaven in de gemeentelijke praktijk vorm heeft gekregen om op die manier bouwstenen te leveren voor een 'praktijkgedragen' doorontwikkeling van het concept naar Natuurlijk Naleven (N2).

Opbouw van dit onderzoeksrapport:

  • Een brede introductie op de geschiedenis en de inhoud van het concept Hoogwaardig Handhaven. Hier komt de vraag aan de orde waarom Hoogwaardig Handhaven aan herijking toe is.
  • De beschikbare fraudestatistieken in Nederland en wat dit betekent voor de praktijk van Hoogwaardig Handhaven.
  • Op welke wijze hebben de 4 gemeenten het concept vertaald naar de dagelijkse praktijk en in hoeverre leveren de specifieke werkwijzen een bijdrage aan de handhaving. Ook komen de verschillende dilemma’s aan bod waar de gemeenten voor staan bij de inrichting van het handhavingsproces.
  • Tenslotte wordt geconcludeerd welke elementen en inzichten van Hoogwaardig Handhaven gebruikt kunnen worden voor de totstandkoming van het concept 'Natuurlijk Naleven', ofwel N2.