Datum

Organisatie

Ministerie van SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Op 27 januari 2003 heeft het ministerie van SZW de Tijdelijke Stimuleringsregeling Hoogwaardig Handhaven in het leven geroepen om gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van het concept Hoogwaardig Handhaven. Kern van het concept is om door vroegtijdig informeren, optimaliseren van de dienstverlening, controleren op maat en daadwerkelijk sanctioneren, de spontane nalevingbereidheid van de klant te vergroten.

In dit rapport staan de stappen beschreven die de gemeenten de afgelopen jaren hebben gerealiseerd op het gebied van Hoogwaardig Handhaven. Handhaven is echter nooit af. Daarom wordt een aantal aanbevelingen beschreven die de gemeenten de komende jaren kunnen oppakken om het handhavingsbeleid en de uitvoering verder te ontwikkelen.

In 3 delen leest u achtereenvolgens:

  • Deel 1: Managementsamenvatting, de gezamenlijke reactie van Divosa en de VNG op Hoogwaardig Handhaven en de opzet van het onderzoek.
  • Deel 2: de cyclus van Hoogwaardig Handhaven in 4 stappen en op welke manier gemeenten aan de slag zijn gegaan met deze handhavingscyclus.
  • Deel 3: aanbevelingen voor (mogelijke) vervolgstappen die gemeenten de komende jaren kunnen zetten om handhaving verder vorm te geven.