Datum

Organisatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (SZW) zendt de Tweede Kamer de antwoorden op de Kamervragen van het lid Renkema (GroenLinks) over het Vertrouwensexperiment bijstand Tilburg.

Diverse gemeenten

Verschillende gemeenten hebben van SZW de bevoegdheid gekregen om te experimenteren bij de uitvoering van de Participatiewet. Het centrale doel is te onderzoeken wat werkt om bijstandsgerechtigden onafhankelijk te laten worden van de bijstand via uitstroom naar werk.

Het experiment

Op lokaal niveau kan het landelijk experiment zijn uitgebreid met betrekking tot bijvoorbeeld de effecten ten aanzien van welbevinden, gezondheid en actiever participeren. De lokale aanvullingen, die van gemeente tot gemeente kunnen verschillen, maken op grond van het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet geen onderdeel uit van het landelijke experiment.

Verlenging

Nadat in 2017 is begonnen met de voorbereidingen, zijn gemeenten in 2018 gestart met het uitvoeren van de experimenten. De experimenten duren voor wat betreft het inhoudelijk deel tot 1 oktober 2019. momenteel een voorstel in procedure gebracht om de experimenten in procedurele zin met maximaal 3 maanden te verlengen.

Eindverslag

De bevindingen van de gemeenten waren destijds, maar ook momenteel nog niet wetenschappelijk getoetst en zijn daarom op dit moment nog niet voor interpretatie vatbaar volgens van Ark. Gemeenten dienen hun eindverslag, voorzien van een wetenschappelijke toetsing betreffende de volledige experimenteerperiode, uiterlijk 1 februari 2020 aan de staatssecretaris te zenden. Uiterlijk 1 mei 2020 wordt het parlement geïnformeerd.