Datum

Organisatie

Ministerie SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (SZW) zendt de Tweede Kamer de antwoorden op de Kamervragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over het opsporen van uitkeringsfraude van mensen met vermogen in het buitenland.

Van Ark geeft aan dat ze de uitzending van Nieuwsuur kent over mensen die ten onrechte een uitkering in Nederland genieten, terwijl zij een huis in het buitenland bezitten. Dergelijke fraude tast het maatschappelijk draagvlak voor de sociale zekerheid aan en moet hard worden aangepakt. In overleg met gemeenten en uitvoeringsinstanties onderzoekt de staatssecretaris momenteel hoe de handhaving hierop te verbeteren is en of de wet hierop moet worden aangepast. Daarnaast wordt met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gekeken naar aanvullende maatregelen om beslaglegging in het buitenland makkelijker te maken.

Handreiking

Het ministerie van SZW zet zich in om de bekendheid met het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF) bij gemeenten te vergroten en de samenwerking tussen het IBF, SVB en gemeenten te verbeteren. Ook wordt in samenwerking met het IBF, VNG KCHN, de SVB, Divosa en de Beroepsvereniging voor Klantmanagers gewerkt aan actualisatie van de handreiking aan gemeenten over de wijze waarop onderzoek kan worden gedaan, conform de uitgangspunten van de CRvB.