Datum

Organisatie

Ministerie van SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Antwoorden van minister Koolmees (SZW) aan de Tweede Kamer, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op de Kamervragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over het bericht '15 arbeidsmigranten in één eengezinswoning'.

Naar 2021 toe is er jaarlijks geleidelijk extra geld beschikbaar voor de handhavingsketen. De aard en omvang van deze uitbreiding moet nog bekeken worden in relatie tot andere ontwikkelingen en prioritaire risico's. De minister informeert de Kamer hierover in het derde kwartaal van 2018.

De minister acht het van belang dat mensen goed worden gehuisvest en eengezinswoningen zijn over het algemeen niet geschikt voor het huisvesten van grote aantallen mensen. In de antwoorden geeft de minister aan dat gemeenten over instrumentarium beschikken om hier, afhankelijk van de lokale omstandigheden, op te sturen. Bijvoorbeeld het instellen van een splitsingsvergunning of een omzettingsvergunning bij kamergewijze bewoning in de huisvestingsverordening. Hoe gemeenten dit doen en handhaven is een kwestie van lokale invulling. De VNG kan daar voor gemeenten een ondersteunende en informerende rol bij spelen.