Datum

Organisatie

Ministerie van BZK

Soort

Wet- en regelgeving

Minister Ollongren (BZK) beantwoordt de vragen van de Kamerleden Van Oosten en Van den Bosch (beiden VVD) over de aftakeling van vakantieparken.

Ollongren geeft aan op de hoogte te zijn van het bericht 'Aftakeling loopt de spuigaten uit' over criminaliteit op kleine vakantieparken en onderschrijft de daarin beschreven zorgen over criminele activiteiten op vakantieparken. Hierbij moet volgens de minister wel worden opgemerkt dat het overgrote deel van de vakantieparken in Nederland het goed doet en in staat is zich aan te passen aan de veranderende toeristische vraag van de consument.

Uitdaging

De uitdaging bij de bestrijding van criminele activiteiten ligt voor gemeenten onder meer in het vormgeven van de samenwerking tussen de gemeentelijke diensten, in de dialoog met ondernemers, en in de controle, handhaving en toezicht op de parken.

Criminaliteitsbestrijding

Op het gebied van criminaliteitsbestrijding en handhaving wordt een leerkring gestart voor en met decentrale overheden, onder meer gericht op de aanpak van ondermijning op vakantieparken met inbreng van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De kennis en ervaring die het VNG KCHN heeft opgedaan wordt hierbij ingezet.