Datum

Organisatie

Ministerie SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (SZW) informeert de Tweede Kamer nader over het verbetertraject kinderopvangtoeslag bestaande uit oplossingsgerichte maatregelen en kansrijke verkenningen.

Aanleiding

Een aanzienlijk deel van de ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag, krijgt te maken met terugvorderingen en nabetalingen. Regelmatig mondt dit uit in hoge terugvorderingen. Omdat de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk is, krijgen vooral huishoudens met een laag inkomen en (dus) een relatief hoge toeslag, te maken met hoge terugvorderingen. Dit kan leiden tot betalingsproblemen, omdat deze terugvorderingen voor huishoudens met een laag inkomen een relatief grote financiële last kunnen veroorzaken.

Dit kabinet geeft prioriteit aan het terugdringen van schuldenproblematiek. Het verminderen van hoge terugvorderingen levert daar een bijdrage aan.

Maatregelen

De maatregelen kinderopvangtoeslag, die het aantal terugvorderingen moet verminderen, zijn ingedeeld in 4 thema’s

  1. Eerder signaleren
  2. Begeleiden van ouders met een grote kans op terugvorderingen
  3. Verbeteren digitale dienstverlening
  4. Verkenningen

Binnen het verbetertraject is gestart met bovenstaande 4 thema’s. Aanvullende maatregelen die gedurende het traject worden aangedragen, zullen worden getoetst op de bijdrage aan het verminderen van de hoge terugvorderingen en worden eventueel in een later stadium geïmplementeerd.