Datum

Organisatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark informeert de Tweede Kamer onder andere over de stand van zaken van de gesprekken over de uitvoerbaarheid en handhaving van het vaste gezichtencriterium.

Algemeen Overleg

Tijdens het Algemeen Overleg (AO) Kinderopvang van 20 juni jl. heeft de staatssecretaris toegezegd de Kamer voor 1 september 2019 te informeren over de stand van zaken van de gesprekken over de uitvoerbaarheid en handhaving van het vaste gezichtencriterium. Tijdens datzelfde AO is toegezegd om met toezichthouders en kinderopvangorganisaties na te gaan hoe ze in het toezicht de dialoog tussen houder en toezichthouder kunnen bevorderen .

Wet IKK

Sinds de invoering van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (Wet IKK) bestond er in de praktijk soms verschil van inzicht over de ruimte die een toezichthouder heeft om wel of geen overtreding vast te stellen als niet precies aan de wettelijke eisen over het vastegezichtencriterium en/of de 3-uursregeling wordt voldaan. In een gezamenlijke brief beschrijven de VNG, GGD GHOR Nederland en de ministerieorganisaties het doel van deze wettelijke eisen, welke uitgangspunten centraal staan en welke betekenis dit heeft voor het toezicht op en de handhaving van bovengenoemde wettelijke eisen.

Aangepaste beleidsregel

Omdat het toezicht en de handhaving voor de kinderopvang zijn gedecentraliseerd, is het aan gemeenten en GGD’en om hun werkwijze aan deze lijn aan te passen en hiernaar te gaan handelen. Om toezichthouders en handhavers hierbij te ondersteunen zal het ministerie van SZW de beleidsregel werkwijze toezichthouder kinderopvang op dit punt aanpassen. Het streven is om deze aangepaste beleidsregel uiterlijk op 1 januari 2020 te publiceren en in werking te laten treden.