Datum

Organisatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (SZW) informeert de Tweede Kamer over onderzoek naar de stand van zaken harmonisatie van peuterspeelzalen. Dit onderzoek laat ziet dat de toegankelijkheid niet is afgenomen door de harmonisatie.

Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Op 1 januari 2018 trad de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in werking. Met deze wet zijn peuterspeelzalen omgevormd tot kinderopvangorganisaties. Deze wet wordt in 2020 geëvalueerd. In aanloop naar deze evaluatie heeft Sardes een onderzoek uitgevoerd.

Resultaten

  • Alle gemeenten, op 1 na, zijn geharmoniseerd. Deze laatste gemeente is voornemens om de  harmonisatie op 1 januari 2020 af te ronden.
  • Gemeenten hebben verschillende keuzes gemaakt rondom de harmonisatie, waarbij veel gemeenten de harmonisatie breder hebben opgepakt dan strikt genomen nodig was. Door de verschillende keuzes die gemeenten en aanbieders hebben gemaakt, concluderen de onderzoekers dat dé harmonisatie niet bestaat.
  • Het onderzoek laat zien dat in tweederde van de gemeenten geen verandering is in het bereik van het aantal peuters. Als gemeenten wel melding maken van een verandering in het bereik, dan hebben zij eerder te maken met een stijging van het aantal peuters (in een kwart van het aantal gemeenten) dan met een daling van het aantal peuters (in 1 op de 20 gemeenten).

Het onderzoek laat zien dat de toegankelijkheid niet is afgenomen door de harmonisatie van peuterspeelzalen. Staatssecretaris van Ark is tevreden over deze uitkomst. Gemeenten hebben de opgave rondom de harmonisatie goed opgepakt.

Download het onderzoek op rijksoverheid.nl.