Datum

Organisatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Soort

Wet- en regelgeving

In antwoord op vragen van Kamerlid Peters (CDA) meldt staatssecretaris Van Ark (SZW) dat ze signalen krijgt dat het werkgevers in de kinderopvang moeite kost om gekwalificeerd personeel te vinden.

Gemiddelde arbeidsmarktspanning

De staatssecretaris kan zich voorstellen dat het momenteel een lastige uitdaging vormt voor de werkgevers in de kinderopvang-sector. UWV-cijfers bevestigen het beeld dat de krapte op de arbeidsmarkt voor leid(st)ers kinderopvang en onderwijsassistenten het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Desalniettemin wordt de arbeidsmarktspanning nog steeds als gemiddeld getypeerd.

Een gemiddelde arbeidsmarktspanning betekent niet dat kinderopvangorganisaties geen personeelstekorten hebben. De cijfers geven een globaal beeld van de hele arbeidsmarkt in de sector. Lokaal kan er zeker sprake zijn van krapte.

Quick Scan Vacatures Kinderopvang

Volgens de 'Quick Scan Vacatures Kinderopvang' uit maart 2019 zou de kinderopvang tot de branches behoren met het hoogste aantal openstaande vacatures, samen met de bouw en horeca. Over deze Quick Scan spreekt Van Ark op korte termijn met het arbeidsmarktplatform Kinderopvang, de opdrachtgever van de Quick Scan.

Kleine kinderopvangondernemers

Uit het Landelijk register kinderopvang (LRK) blijkt niet dat het aantal kleine kinderopvangorganisaties afneemt, als gevolg van de toegenomen kwaliteitseisen in de kinderopvang. De staatssecretaris blijft de ontwikkelingen volgen. Ze vindt het belangrijk dat het huidige beleid de tijd krijgt zich te bewijzen.