Datum

Organisatie

Buitenhek management & consult, in opdracht van het ministerie van SZW

Deze rapportage omvat de resultaten van een vervolgonderzoek naar aanleiding van de Wet harmonisatie kinderopvang en Peuterspeelzalen. Voor dit vervolgonderzoek is, in de periode januari tot en met mei 2018, een inventarisatie uitgevoerd onder gemeenten en aanbieders die in december 2017 nog geregistreerd peuterspeelzaalwerk hadden.

Doel van het onderzoek was meer inzicht te krijgen in het beleid van gemeenten, de wijzigingen voor peuterspeelzalen en het effect daarvan voor het gebruik van peuteropvang door ouders als gevolg van de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen.

Enkele conclusies:

  • In vrijwel alle gemeenten is de harmonisatie per januari 2018 volledig doorgevoerd.
  • Enkele (7) gemeenten voeren de harmonisatie later in. Motieven daarvoor zijn onder andere goede informatievoorziening voor ouders, de samenhang met onderwijsachterstanden beleid en de nog onzekere financiering daarvan. In een enkel geval speelt gemeentelijke herindeling een rol om de harmonisatie later in te voeren.
  • Signalen over vraaguitval door harmonisatie beperkt: aanbieders en gemeenten die begin 2018 zijn geharmoniseerd geven aan dat er door de harmonisatie niet of nauwelijks vraaguitval optreedt of verwacht wordt.

Deze factsheet is een bijlage bij de Kamerbrief stand van zaken maatregelen aanbevelingen Commissie Gunning.