Datum

Organisatie

Ministerie van SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (ministerie van SZW) informeert de Tweede Kamer over de adviesaanvraag en de samenstelling van de commissie kinderopvang en vaccinatie.

Externe commissie

Nu de vaccinatiegraad licht daalt en de maatschappelijke discussie over vaccineren toeneemt, lijkt het erop dat in de ogen van ouders het risico dat kinderen besmet raken op de kinderopvang groeit. Om tegemoet te komen aan deze toenemende zorgen én ook aan de behoeften van houders van kinderopvangorganisaties en voorzieningen voor gastouderopvang, heeft Van Ark de externe commissie kinderopvang en vaccinatie ingesteld.

De commissie bestaat uit experts op diverse vakgebieden: ethisch, juridisch en medisch. Daarnaast worden de belangen van ouders en houders van kinderopvangorganisaties vertegenwoordigd.

Oplossingsrichtingen

De commissie gaat onderzoek doen naar mogelijke oplossingsrichtingen die bijdragen aan het afnemen van de zorgen bij ouders over de veiligheid van kinderopvang in relatie tot de dalende vaccinatiegraad. De oplossingen dienen ook praktisch werkbaar te zijn voor een kindercentrum en een voorziening voor gastouderopvang. De commissie wordt gevraagd uiterlijk 1 mei 2019 te rapporteren over haar advies. De adviesvraag wordt in (de toelichting bij de) bijgevoegde instellingsregeling uiteengezet.