Ontwerpbestemmingsplannen moeten zowel digitaal als fysiek ter inzage worden gelegd. Gelet op de jurisprudentie wordt strak de hand gehouden aan de verplichting van de terinzagelegging.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft daarbij al eens geoordeeld dat het slechts digitaal ter beschikking stellen van een ontwerpbestemmingsplan tot vernietiging van het bestemmingsplan leidt. Reden daarvoor was dat de elektronische beschikbaarstelling als bedoeld in de Wro een aanvullende regeling is ten opzichte van de regeling voor de fysieke terinzagelegging in de Awb. Er kan dus niet zonder meer aan fysieke terinzagelegging voorbij worden gegaan.

Weliswaar is op dit moment sprake van een uitzonderlijke (overmacht)situatie, maar op voorhand staat niet vast dat de bestuursrechter in een geval waarbij in het geheel geen fysieke terinzagelegging heeft plaatsgevonden, voorbij zal gaan aan een gebrek bij de terinzagelegging. 
  
Gelet op het voorgaande kan ervoor worden gekozen voorlopig te wachten met de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Nadat de maatregelen rondom het coronavirus zijn opgeheven of versoepeld en het gemeentehuis weer open kan worden gesteld, kan het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd. 

Een alternatieve optie is om het naast de digitale terinzagelegging mogelijk te maken dat betrokkenen desgevraagd een kopie van (een deel van) het ontwerpbestemmingsplan thuis ontvangen om daarop een zienswijze te kunnen geven. Het gebrek aan fysiek terinzagelegging wordt daarmee mogelijk ondervangen.