Bijvoorbeeld mensen bij wie de corona-symptomen zijn vastgesteld en die niet de mogelijkheid hebben om volgens de richtlijnen in quarantaine te verblijven op hun huidige woonadres, of mensen die hun baan en daardoor ook de bijbehorende woning verliezen.

Antwoord:

Als mensen over een eigen woonruimte beschikken, is het belangrijk dat zij eerst zelf bekijken of en hoe zij ervoor kunnen zorgen dat zij zo min mogelijk in contact komen met eventuele medebewoners. Er kan contact opgenomen worden met de GGD voor advies. 

Mensen die geen huis hebben, moeten zich melden bij het toegangsloket voor maatschappelijke opvang van de centrumgemeente. Het toegangsloket van de centrumgemeente onderzoekt of zij voldoen aan de wettelijke voorwaarden (Wmo) om in aanmerking te komen voor een plek in de maatschappelijke opvang.

Ook als mensen niet aan de voorwaarden voldoen, moeten ze zich melden bij het toegangsloket. Gemeenten hebben in het belang van de volksgezondheid (Wpg) de plicht deze mensen tijdelijk van een dak boven het hoofd  te voorzien en samen met de opvanginstellingen naar oplossingen te zoeken.