De modellen van de VNG (onder andere de modelverordeningen) worden in de Kennisbank Decentrale Regelgeving (Kder) en de Modellen Decentrale Regelgeving (MDR) opgenomen en beheerd. Beide producten vullen elkaar aan. Kder biedt de achtergrondinformatie bij het opstellen van verordeningen en via MDR kan de gemeente eigen verordeningen genereren.

Kennisbank Decentrale Regelgeving (Kder)

In de Kennisbank Decentrale Regelgeving (Kder), databank modelverordeningen van Sdu, zijn alle modellen van de VNG te raadplegen. Naast de modelverordeningen (geconsolideerd en eventueel met toelichting) staan ook de andere modellen, bijvoorbeeld bepalingen, besluiten, regelingen, overeenkomsten en formulieren.

Alle modellen kunt u online bekijken en als Word-document downloaden. In metadata vindt u alle aanvullende informatie over de modellen. Onder ‘Historie wijzigingen’ kunt u de eerder aangebrachte wijzigingen in een model terugvinden. Ook vindt u achtergrondinformatie ten behoeve van het opstellen van een verordening, zoals informatie uit de VNG-ledenbrieven, de VNG-implementatiehandleiding en ook redactioneel commentaar vanuit de redactie van Kder. Verder kunt u op dit interactieve platform eigen verordeningen en documenten met andere gemeenten delen en vragen aan elkaar voorleggen.

Mail of bel voor meer informatie: kder@sdu.nl / 070 - 37 89 880

Modellen Decentrale Regelgeving (MDR)

De VNG modelverordeningen zijn beschikbaar voor gebruik via de Modellen Decentrale Regelgeving (MDR). De VNG voegt alleen de modelverordeningen (geconsolideerd zonder toelichting) toe aan MDR. In geval van gewijzigde modelverordeningen worden ook de VNG modellen raadsbesluit wijziging hierin opgenomen. Via het publieke portaal van MDR kunnen gemeenten zoeken op VNG modelverordeningen. Nadat uw gemeente een eigen verordening heeft opgesteld, kunt u deze exporteren in het Word 2.0 format dat u direct en eenvoudig kunt uploaden in DROP. Alleen decentrale overheden kunnen gebruikmaken van MDR. Daarom is het portaal afgeschermd met een wachtwoord. U kunt het wachtwoord voor uw organisatie opvragen door contact op te nemen met KOOP Servicedesk.

Mail of bel voor meer informatie mdr@koop.overheid.nl / 070 - 70 00 526