De gemeente verleent een vergunning voor een standplaats op een openbaar terrein dat haar eigendom is. Mag de gemeente aan de privaatrechtelijke toestemming voor het gebruik van de grond een financiële vergoeding verbinden? Bijvoorbeeld door een huurovereenkomst over het gebruik van de standplaats te sluiten?

Het in gebruik nemen van een standplaats op openbaar gemeentegrond is geen gewoon gebruik, maar bijzonder gebruik. Het bijzondere gebruik van een openbare zaak mag door de eigenaar worden beperkt. In beginsel mag een gemeente dus een financiële vergoeding verbinden aan de privaatrechtelijke toestemming voor het hebben van een standplaats op gemeentegrond. De doorkruisingsleer staat hier niet aan in de weg; er is simpelweg geen publiekrechtelijke weg die kan worden doorkruist.

NB. De eigenaar van een openbare zaak moet het gebruik van die zaak overeenkomstig de openbare bestemming (gewoon gebruik) dulden. Voor het stellen van privaatrechtelijke beperkingen in de vorm van een financiële vergoeding aan dat gebruik is dan geen ruimte. Voor gebruik overeenkomstig de bestemming kan eventueel wel een belasting, zoals parkeer- of precariobelasting worden geheven.