Antwoord:

De Wmo 2015 kent geen regeling zoals in artikel 54 Participatiewet, waarin het recht op uitkering door gemeenten kan worden opgeschort.

Artikel 4:56 Algemene wet bestuursrecht (uit Titel 4:2 Awb, over Subsidies) is ook niet van toepassing, omdat een Wmo-pgb geen subsidie is (zie art. 2.3.6 lid 6 Wmo 2015). Een pgb in de Wlz is overigens wel een subsidie.

Wel is er op basis van artikel 2 lid 4 Regeling Wmo 2015 een mogelijkheid om pgb-betalingen (aan derden) op te schorten. Deze bevoegdheid kan niet door gemeenten zelf worden uitgeoefend, maar alleen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), al dan niet in samenspraak met de gemeente. Dit kan o.a. bij schending van de inlichtingenplicht, maar ook als er niet aan andere voorwaarden rond het pgb wordt voldaan.

De gemeente heeft wel  andere (verdergaande) mogelijkheden, namelijk het herzien of intrekken van de beslissing tot toekenning van het pgb, en daarna evt. de mogelijkheid tot terugvordering, zie resp. artikel 2.3.10 lid 1 onder a. en d. Wmo 2016, en artikel 2.4.1 lid 1 Wmo 2015.

Op basis van artikel 2.3.6 lid 5, onder b. Wmo 2015 kan daarna verdere keuzevrijheid voor een PGB worden geweigerd. Dan kan er alleen nog maar een maatwerkvoorziening in natura worden verkregen.