1. Zo ja, wat is de juridische grondslag, zo nee, waarom niet?
  2. Heeft u al voorbeelden van collegevoorstellen waarbij de Sociale Recherche wordt ingezet als toezichthouder rechtmatigheid.

Antwoord:

Ad 1.:

Of er naast het wettelijke aangewezen toezicht ook nog mogelijkheden zijn voor gemeenten om eigen toezichthouders rechtmatigheid aan te wijzen wordt niet helemaal duidelijk uit de Jeugdwet en andere documentatie.

Het is aan te raden een toezichthouder rechtmatigheid te benoemen. Een grondslag hiervoor kan worden opgenomen in de Verordening.

In principe kan iedereen worden aangewezen tot toezichthouder in de zin van artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht, tenzij in een bijzondere wet een afwijkende regel is opgenomen die dat uitsluit. De Jw sluit het niet uit, dus kan in principe ook een sociaal rechercheur worden aangewezen.

Ad. 2:

Zie allereerst het voorbehoud bij het antwoord ad 1.

Toezichthouders kunnen individueel als persoon worden aangewezen, waarbij wordt bepaald welke taak ze hebben en welke bevoegdheden daarbij horen. Dat kunnen in principe de toezichtsbevoegdheden zijn uit de artikelen 5:11 en verder Algemene wet bestuursrecht. Die persoon moet dan ook een beschikking krijgen.

Daarnaast kunnen toezichthouders categoriaal worden aangewezen, bijvoorbeeld alle sociaal rechercheurs van de afdeling SR van de gemeente X. Of een GGD. Voorbeelden van besluiten achter de links.