De inwerkingtreding van het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk wordt waarschijnlijk uitgesteld naar 1 januari 2026. Het doel van deze wet is een doorlopende aanpak van school naar duurzaam werk voor jongeren tot 27 jaar.

Oorzaak uitstel is omzetten van spuk naar gemeentefonds

In de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord staat dat specifieke uitkeringen (Spuk) omgezet worden naar het gemeentefonds.  Het rijk werkt momenteel uit hoe deze maatregel wordt doorgevoerd. 

In afwachting hiervan worden specifieke uitkeringen met een looptijd tot ná 2025 niet geaccordeerd. Dit geldt dus ook voor de specifieke uitkering aan de contactgemeente in het wetsvoorstel van school naar duurzaam werk. 

Datum ingaan wet uitgesteld

De consequentie is dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 augustus 2025 niet meer kan worden gehaald. Er wordt hard gewerkt om het wetsvoorstel in te laten gaan per 1 januari 2026. 

Hoe nu verder?

De komende periode zijn er gesprekken over de aanbevelingen uit de uitvoeringstoets. Gemeenten hebben positief gereageerd op deze wet, maar er zijn ook aandachtspunten: 

  • Het is van belang dat er zoveel mogelijk gewerkt blijft worden in de bestaande structuren. Dus geen verschillen creëren tussen arbeidsmarktregio’s en doorstroomregio’s, zoals het wetsvoorstel nu doet
  • Om samenwerking echt effectief te maken is het uitwisselen van gegevens essentieel. Door de privacyregels is dat nu moeilijk. 

De VNG gaat graag in gesprek met het rijk over een wettelijke basis om gegevensuitwisseling  toch mogelijk te maken. 

Op de site van Samen voor de klant vindt u meer informatie over het wetsvoorstel. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ook mailen naar info@vng.nl