De VNG wil een uitvoeringstoets op de Bekostigingsregeling huisvesting vergunninghouders in doorstroomlocaties. Volgens de VNG zitten er voor gemeenten nog onzekerheden en risico’s in bij de exploitatie van deze locaties. 

Geen vertraging bij invoering bekostigingsregeling

Het ministerie heeft de bekostigingsregeling nu gepubliceerd om nog dit jaar de financiering van de huidige doorstroomlocaties mogelijk te maken. Wij vinden dat er nu geen tijd meer is voor een gedegen uitvoeringstoets voorafgaande aan de invoering van deze regeling. 

Een voorstel om de uitvoeringstoets binnen drie weken uit te voeren vond de VNG niet realistisch. De VNG wil ook niet de invoering van de regeling vertragen, en vraagt het departement nu om, terwijl de regeling wordt ingevoerd, alsnog een uitvoeringstoets uit te laten voeren. Dit maakt het mogelijk de resultaten te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de doorstroomlocaties. 

Lees onze reactie in de brief aan het ministerie van Asiel en Migratie (pdf, 83 kB)

Vroegtijdig aangekaart

Al in een vroegtijdig stadium in het proces naar de vorming van doorstroomlocaties toe, heeft de VNG het ministerie gewezen op de aanzienlijke gevolgen die de regeling kan hebben voor gemeenten, zowel financieel als in de uitvoering. Gemeenten kunnen hier weinig invloed op uitoefenen. 

Daarom heeft de VNG al eerder gevraagd om een brede uitvoeringstoets. Dat dit niet eerder is gebeurd, kan volgens de VNG geen reden zijn om niet alsnog een uitvoeringstoets uit te voeren.