Tijdens het congres ‘Arbeidsmigratie In Goede Banen’ ontving demissionair minister Van Gennip de handreiking effectrapportage bij nieuwe bedrijvigheid. De effectrapportage is een van de 50 aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten. Tijdens ons webinar vertellen we u graag meer.

De handreiking ondersteunt gemeenten in hun taak om adequaat en vroegtijdig te kunnen anticiperen op de huisvestingsvraag van arbeidsmigranten bij nieuwe grootschalige bedrijfsvestigingen.  

Vanuit de praktijk opgebouwd

De VNG heeft deze praktische handreiking vanuit de praktijk opgebouwd samen met de gemeenten Barneveld, Hollands Kroon, Horst aan de Maas, Meierijstad, Rotterdam en Zuidplas. De handreiking bevat handvatten om als gemeente de inzet van het aantal arbeidsmigranten bij bedrijfsvestiging (of grootschalige uitbreiding) inzichtelijk te maken. En potentiële knelpunten op het gebied van huisvesting eerder te onderkennen en mee te laten wegen in de besluitvorming. Daarnaast beschrijft de effectrapportage op welke manier gemeenten het juridisch instrumentarium optimaal kunnen benutten om deze effecten te verankeren in beleid en te betrekken in de besluitvorming.

Realisatie huisvesting: rol voor zowel overheid als bedrijfsleven

Zowel overheid als bedrijfsleven hebben hierin een belangrijke rol.  De huisvesting van arbeidsmigranten is een taak van werkgevers, uitzendbureaus en huisvesters. Werkgevers hebben namelijk baat bij goede huisvesting voor hun werknemers. Op deze manier kunnen werkgevers ervoor zorgen dat zij goede werknemers aan zich kunnen verbinden en zorgen zij voor continuïteit in het bedrijf. Daarnaast is het ruimtelijk faciliteren van huisvesting een gemeentelijke taak.   

Locatie en tijd

  • Online via WebinarGeek
  • Maandag 16 september van 13.00 tot 14.30 uur

Doelgroep

Iedereen die meer wil weten over de werking van de effectrapportage en de stappen die u kunt zetten als u in uw gemeente aan de slag wil met de effectrapportage. 

Meer informatie

Organisator

VNG Realisatie