De handleiding Streng aan de Poort (SADP) is in 2023 geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten is de handleiding aangepast. Zo zijn er casussen opgenomen en is de werkwijze SADP nog concreter en uitgebreider beschreven. 

Lees de geactualiseerde handleiding 

De 2 belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De professionele houding van de gastouder is doorslaggevend voor het wel of niet geven van een positief advies aan de gemeente tot registratie. Heeft de gastouder voldoende kennis van de wetgeving? En is dat aantoonbaar? Als de gastouder dan nog een paar kleine aanpassingen moet doen die in een dag op te lossen zijn, wordt deze mogelijkheid geboden.
  • Om uniformiteit in de werkwijze SADP te verbeteren is de werkwijze concreet en uitgebreid omschreven. Ook zijn casussen opgenomen die specialisten tegenkomen met daarbij een afwegingskader. Uiteraard is iedere situatie uniek. Door de juiste vragen te stellen aan de gastouder kan de toezichthouder een weloverwogen keuze maken.

SADP: intensief onderzoek voor registratie

Sinds 2017 werken GGD'en en gemeenten met de werkwijze SADP. Het uitgangspunt van Streng aan de Poort is dat een houder bij aanvang exploitatie direct kwalitatief voldoende en volwaardige kinderopvang moeten kunnen aanbieden. Is dit niet het geval, dan heeft dit tot gevolg dat de toezichthouder aan de gemeente geen positief advies tot registratie geeft. 

Voor gemeenten lijkt Streng aan de Poort misschien meer een toezichtsaangelegenheid. Maar niets is minder waar. Juist het gezamenlijk optrekken tussen toezicht en handhaving en een duidelijke gezamenlijke lijn is van belang voor een meerwaarde van deze aanpak.

Meer informatie

Lees het verslag van de evaluatie (link naar het forum Toezicht en handhaving kinderopvang)