De Spreidingswet biedt gemeenten de mogelijkheid om opvanglocaties (deels) zelf te exploiteren. Tot op heden is niet duidelijk binnen welke juridische, praktische en financiële kaders dit moet gebeuren. De VNG vraagt minister Faber om hier voor 1 september duidelijkheid over te geven.

Lees de brief aan minister Faber 'Gemeentelijke exploitatie asielopvang (pdf, 162 kB)

Organiseren opvangcapaciteit voor 1 november 

De gemeentelijke exploitatie van opvanglocaties kan voor gemeenten een aantrekkelijke optie zijn, onder meer omdat ze zo de doorlopende lijn van opvang tot en met integratie naar eigen inzicht kunnen vormgeven. 

Gemeenten moeten voor 1 november aan de Provinciale Regietafel (PRT) overeenkomen hoe zij de opvangcapaciteit gaan organiseren. Colleges van B&W willen in overleg met hun gemeenteraden een afgewogen besluit nemen over hun inbreng aan de PRT. 

Het is daarom essentieel dat het ministerie van Asiel en Migratie snel duidelijkheid geeft over alle kaders.

Brede steun resolutie VNG

Ondanks het voornemen van het kabinet om de Spreidingswet in te trekken, is de wet vooralsnog onverkort van kracht. De overgrote meerderheid van gemeenten staat bovendien nog steeds achter de wet, getuige de brede steun voor de resolutie ‘Samenhangend beleid in de asielketen dat uitvoerbaar is voor gemeenten’. 

Niet afwentelen op inwoners

Het spreekt voor zich dat de VNG op korte termijn ook graag een breder gesprek met de minister voert over de uitwerking van de maatregelen in het Hoofdlijnenakkoord. De VNG wil voorkomen dat consequenties van nationale keuzes van het asielbeleid worden afgewenteld op gemeenten en hun inwoners, zoals dreigt te gebeuren met het stopzetten van de financiering voor de opvang van ongedocumenteerden. 

In het gesprek willen we de uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid en betaalbaarheid van het asielbeleid van dit kabinet voor gemeenten borgen.