De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie van het Onderwijs hebben een verkenning gedaan naar misstanden in opleidingen in de zorgsector. Naar aanleiding van de uitkomsten roepen we gemeenten op om via de contractmanager contact op te nemen met gecontracteerde zorgbedrijven. 

Onderzoek: Er is meer aan de hand - Verkenning misstanden in het opleiden in de zorgsector

Naar aanleiding van een brandbrief (in januari 2024) over misstanden in de zorgsector zijn de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) een verkenning gestart. Het doel van de verkenning was om een beeld te krijgen van mogelijke misstanden in opleidingen in

de zorgsector en wat de verbanden zijn tussen deze mogelijke misstanden en inzicht in de risico’s.

Inmiddels is de verkenning gepubliceerd en is er een Kamerbrief verstuurd. Uit de conclusies blijkt dat de gesignaleerde misstanden vaker voorkomen en dat deze in de afgelopen jaren snel zijn toegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om misstanden bij onderwijsinstellingen, zoals vervalste cv’s en diploma’s, verkorte opleidingen die van onvoldoende kwaliteit zijn en systematische fraude op school. Ook zijn er signalen van betaalde aftekenstages. Naast problemen bij onderwijsinstellingen zien de inspecties het risico dat veel onbekwame personen diploma’s ontvangen op basis van Erkennen Verworven Competenties (EVC) certificaten.

Ga in gesprek met zorgbedrijven binnen de gemeente 

We roepen gemeentelijke toezichthouders op om in gesprek te gaan met de contractmanagers. Zo kunnen zij contact leggen met zorgbedrijven om hen te waarschuwen voor dit steeds groter wordende fenomeen. Het uitgangspunt daarbij moet zijn om welwillende zorgbedrijven te helpen bij het bieden van passende zorg en inzet van de juiste mensen.

Vervolgstappen: meer onderzoek nodig naar omvang van de misstanden

Uit de verkenning blijkt nog niet welke omvang de misstanden en risico’s hebben. Ook zijn nog niet alle misstanden afzonderlijk van elkaar onderzocht. Het is complex om de situatie goed in beeld te kunnen brengen. De komende tijd wordt daar meer onderzoek naar gedaan. 

Meer informatie

  • De Veiligheidsregio Twente biedt lesmateriaal over zorgfraude om te gebruiken bij de zorgopleidingen
  • In de proeftuin Aanpak Zorgfraude onderzoeken de regio’s Hart van Brabant en Twente en de VNG samen met andere gemeenten en ketenpartners effectieve methoden om zorgfraude tegen te gaan. Een van de thema’s is screening en selectie. Wilt u weten wat er al gebeurt op het gebied van diploma’s en VOG’s, meepraten of vragen stellen? Stuur dan een mail om deel te nemen aan de community.