Om te zorgen dat kinderen zich overal goed kunnen ontwikkelen, werkt het ministerie van SZW aan extra kwaliteitseisen in de gastouderopvang. We geven u wat meer informatie over de planning van het wetstraject. SZW streeft nog steeds naar publicatie van het wetsvoorstel voor 1 januari 2025. 

Behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer na de zomer 

De behandeling in de Tweede Kamer van het Wetsvoorstel en het bijbehorende Besluit (Algemene maatregel van bestuur) is na de zomer gepland. De plenaire behandeling staat voorlopig gepland in de week van 2 september 2024. De planning is nog onzeker want het hoofdlijnenakkoord (het resultaat van de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB) wordt deze zomer eerst uitgewerkt en de nieuwe bewindspersoon moet nog worden ingewerkt. 

Inhoud van de Ministeriële Regeling moet nog worden bepaald

De Ministeriële Regeling (waarin onder andere de opleidingseisen worden bepaald) moet eerst worden besproken met de nieuwe bewindspersoon. De inhoud van de Regeling is pas na de zomer bekend. Het ministerie van SZW en de sectorpartijen zijn wel over de inhoud in gesprek. 

De Regeling gaat niet naar de Tweede Kamer, maar wordt wel voorgelegd ter internetconsultatie en voor uitvoeringstoets. De verwachting is dat dit eind september of begin oktober zal zijn.

Na de zomer meer bekend

We begrijpen dat gemeenten met smart wachten op meer informatie. De verwachting is dat er meer bekend is na de zomer. SZW vindt dat de sector genoeg tijd moet krijgen om zich aan te passen. Verder is het goed om te weten dat publicatie iets anders is dan inwerkingtreding. Het kan dus zijn dat een aantal maatregelen later ingaat. Hier is nog geen besluit over genomen.

Meer informatie

Stukken en datum van behandeling in de Tweede Kamer