De motie 'Wend het ravijn af: compensatie voor 2026 en 2027' van de gemeente Zaanstad is met 99% aangenomen op de ALV. De motie roept het kabinet op, en in het bijzonder de nieuwe ministers van Financiën en BZK, de wettelijke verplichting te volgen om de uitvoering van medebewindstaken volledig te vergoeden.

Dringende behoefte aan compensatie

Volgens de Gemeentewet (art.108 lid 3) is het rijk verplicht gemeenten te compenseren voor de kosten van de taken die zij moeten uitvoeren. Echter, de noodzakelijke wetswijzigingen worden pas uiterlijk in 2028 doorgevoerd. Daarom moet het kabinet in 2026 en 2027 extra vergoedingen aan gemeenten toekennen om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen en daarmee ‘het ravijn’ af te wenden. De motie roept het VNG-bestuur op om bij het kabinet, en specifiek bij de nieuwe ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken, te pleiten voor deze noodzakelijke compensaties. 

VNG-bestuur ondersteunt volledige vergoeding

Het VNG-bestuur onderschrijft de oproep van de motie in haar preadvies. Hoewel er in principe voldoende middelen moeten zijn voor alle gemeentelijke taken, vindt het bestuur een overbruggingsperiode om taken en middelen weer in balans te brengen een goede oplossing.

Meer informatie