De openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba en de autonome landen Aruba en Curaçao zijn lid van de VNG. Vanwege hun bijzondere positie zijn zij ‘bijzonder lid’. De VNG en VNG International voeren verschillende programma’s uit voor ondersteuning van de Caribische eilanden, om van elkaar te leren en samen te werken.

VNG Caribendesk voor de openbare lichamen

Met het oprichten van de Caribendesk willen de VNG en BZK de VNG-ondersteuning aan de overheden van Bonaire, Saba en Sint Eustatius versterken. De kennis en expertise vanuit de VNG op het gebied van dienstverlening, platform en belangenbehartiging kan helpen bij beleid, wetgeving en uitvoering van de openbare lichamen. Dit draagt bij aan een sterkere uitvoeringskracht van de eilanden. 

Met deze pilot maken we een deel van de bestaande dienstverlening van de VNG op het gebied van het sociaal domein op maat voor de openbare lichamen. Ook gaan we van start met uitvoeringstoetsen. Deze pilot loopt van juli 2024 tot december 2025 en wordt gefinancierd door het ministerie van BZK.

Caribisch uitwisselingsnetwerk

Via het Caribisch Uitwisselingsnetwerk biedt VNG International een onestopshop voor het matchen van Caribische verzoeken om technische assistentie met gemeentelijke expertise. Met het netwerk ondersteunen we de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten met concrete technische capaciteit, coaching of advies op het gebied van bestuur en beheer in brede zin. 

Wat hebben we al bereikt?

Via korte en langere ondersteuning maken we kennisuitwisseling tussen Nederlandse gemeenten en de Cariben mogelijk. Enkele voorbeelden:

  • Detachering van een ambtenaar van gemeente Rheden om op Saba de afdeling Burgerzaken te ondersteunen
  • Ondersteuning op het gebied van bouwregelgeving, kustbebouwing en vergunningverlening op Bonaire, uitgevoerd door experts van de gemeente Valkenburg
  • Stage van ambtenaren van Sint Eustatius bij gemeenten, waaronder Maassluis, met als doel om hen te laten meekijken met en te leren van gemeenten en hun uitvoeringsorganisaties

Waar werken we aan?

Wij zijn doorlopend bezig met het invullen van specifieke expertisebehoeften voor de eilanden. De expertise die wordt gezocht, loopt uiteen, bijvoorbeeld op het gebied van gebiedsmanagement, juridische zaken, HRM of burgerzaken. 

Gemeenten in Europees Nederland kunnen bijdragen aan het programma door expertise te leveren op de eilanden of een stageplek te bieden voor collega’s van de Caribische eilanden. Als uw gemeente daar interesse in heeft, kunt u contact opnemen met de projectmanagers van het Caribisch Uitwisselingsnetwerk via caribendesk@vng.nl.

Het Caribisch Uitwisselingsnetwerk wordt gefinancierd door het ministerie van BZK en geïmplementeerd door VNG International. Het huidige programma loopt eind 2024 af. In samenwerking met BZK wordt een vervolg uitgewerkt.

Projecten op Sint Maarten

Op Sint Maarten voert VNG International verschillende projecten uit met financiering van BZK, de EU en de Wereldbank. De projecten zijn een vervolg op de projecten waarmee VNG International heeft bijgedragen aan de wederopbouw van Sint Maarten in de nasleep van orkanen Irma en Maria in 2017. 

Lees meer over de projecten op Sint Maarten

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een van bovenstaande projecten? Mail dan naar caribendesk@vng.nl