In artikel 6 is bij de aanvraagprocedure facultatief opgenomen dat de aanvrager moet aangeven hoe de activiteit bijdraagt aan door gemeente vastgestelde beleidsdoelen. Maar in artikel 9 is dit niet als weigeringsgrond vermeld.

Toelichting: het gaat er in feite altijd om dat je geen subsidie wilt verstrekken als er gegronde reden is dat de activiteiten niet of niet geheel zullen plaatsvinden. Dit is vaak het geval indien de financiën niet goed geregeld zijn. In artikel 4:35 Awb zijn al enkele standaardweigeringsgronden neergelegd, waaronder die van de financiën. Bewust is bij het opstellen van de model ASV afgezien van de weigeringsgrond “in strijd met beleidsdoelen”, omdat beleidsdoelen vaak summier of weinig concreet zijn vastgesteld en dus altijd vatbaar zijn voor discussie. Als de beleidsdoelen wel op de juridisch juiste wijze (SMART) zijn uitgewerkt in subsidiecriteria kan men bovendien de aanvraag daaraan toetsen. Het gegeven dat er onvoldoende middelen op de begroting van de gemeente staan kan overigens nooit een weigeringsgrond op zichzelf zijn. Daarom is een subsidieplafond zo belangrijk: als dat is bereikt, moet de aanvraag geweigerd worden.

In artikel 12 van de model-subsidieregeling zijn wel enkele voorbeelden van aanvullende weigeringsgronden opgenomen, met in de toelichting enkele kanttekeningen.