De Model ASV 2013 geeft een raamregeling met bepalingen over procedures en delegatie van de raad aan het college, die op alle subsidies van de gemeente van toepassing zijn. Concrete activiteiten worden echter niet genoemd. Daardoor biedt de ASV op zichzelf geen voldoende grondslag voor het verstrekken van subsidies; artikel 4:23 eerste lid bepaalt immers dat het wettelijk voorschrift de activiteiten moet noemen waarvoor subsidie kan worden verstrekt.

In artikel 3 is aan het college de bevoegdheid overgedragen om hiervoor nadere regels te stellen. In de ASV worden dergelijke nadere regels “subsidieregeling” genoemd. Een subsidieregeling bevat – net als de ASV zelf – algemeen verbindende voorschriften. De term “verordening” wordt meestal uitsluitend gebruikt voor algemeen verbindende voorschriften die door de raad worden vastgesteld, vandaar de naam subsidieregeling. In de subsidieregeling moeten in elk geval de te subsidiëren activiteiten worden vermeld. Daarnaast kan een aanduiding van de doelgroep gewenst zijn, eventueel afwijkende beslistermijnen, op welke manier subsidieaanvragen beoordeeld worden en wanneer en op welke manier deze subsidies kunnen worden aangevraagd. De hoofdregels zoals vastgelegd in de Model ASV 2013 blijven in dat geval van toepassing en hoeven niet te worden herhaald. De subsidieregeling kan daarom relatief eenvoudig en beperkt van opzet zijn. Een subsidieregeling wordt door het college vastgesteld. Dit kan dus sneller gebeuren dan bij een raadsverordening en ook wijzigingen zijn sneller en eenvoudiger aan te brengen. Dat komt de flexibiliteit ten goede. Een model met voorbeelden voor een subsidieregeling plus toelichting is als bijlage bij de Model ASV 2013 gevoegd.

Het verdient aanbeveling om voor dit soort subsidies – die vaak tijdelijk van aard zijn – een subsidieplafond vast te stellen. Bij de publicatie van een subsidieplafond moet aangegeven worden hoe het wordt verdeeld. Dat kan dan door te verwijzen naar de subsidieregeling. In dit systeem is dus op een bepaalde subsidie èn een subsidieregeling èn de ASV van toepassing. Voor burgers en bedrijven is het daarom praktisch als er op de website van de gemeente een digitale brochure beschikbaar is waarin staat wat de vereisten zijn om voor die bepaalde subsidie in aanmerking te komen.