Tijdens deze sessie geven sprekers van de VNG, EZK, IPO en RVO een introductie over integraal programmeren: wat houdt dit in, welke ruimtelijke claim vraagt de energie-infrastructuur en hoe passen we dit slim in in de leefomgeving. En welke impact heeft dit op de verduurzaming van woningbouw en mobiliteit?

We hebben hierop nog geen kant en klare antwoorden, maar gaan graag met u in gesprek over wat we op ons af zien komen.

Integraal programmeren is het proces waarin rijk, provincie, gemeenten en netbeheerder(s) samen maatschappelijk afgewogen keuzes maken over de inrichting van het energiesysteem in de regio. Dit gebeurt in samenhang met sectoren als mobiliteit, woningbouw, industrie en mkb, die ruimte in de fysieke leefomgeving en op het energienetwerk vereisen.

De provincie voert regie op het proces richting een energievisie en pMIEK-projecten: dit zijn producten van het proces van integraal programmeren. Maar vanwege de impactvolle keuzes die in deze energievisies worden gemaakt, moeten gemeenten goed zijn aangehaakt. Want de plannen hebben effect op hun eigen ontwikkeling op onder andere woningbouwplannen en verduurzaming van bedrijventerreinen. De energievisie op regionale en provinciale schaal krijgen immers ook een doorvertaling naar lokale schaal.

Deze informatiesessie gaat nader in op de verschillende actielijnen en processtappen die aan bod komen bij integraal programmeren. En RVO geeft een toelichting op de hulp die wordt aangeboden vanuit de Expertpool MIEK-PEH. Het doel van de sessie is om u beter bekend te maken met het proces van integraal programmeren, potentiƫle knelpunten toe te lichten en hiervoor concrete handvatten en goede voorbeelden aan te bieden.

Locatie en tijd

  • Online via Teams
  • Woensdag 3 juli, 11.00 - 12.00 uur

Doelgroep

Gemeenteambtenaren

Kosten

Geen

Organisator

VNG