De Tweede Kamerfracties van BBB, NSC, VVD en PVV stemden op 23 april tegen een motie voor snelle invoering van een subsidieregeling voor lokale partijen. Deze motie is daarmee verworpen. De VNG ziet dit als gemiste kans en is teleurgesteld.

Geen gelijk speelveld vóór gemeenteraadsverkiezingen 2026

VNG-vicevoorzitter Mark Boumans: 'De VNG zet zich in voor een gelijk speelveld voor alle politieke partijen. Dat gelijke speelveld komt er nu niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Het is een gemiste kans dat lokale partijen bij de start van een nieuwe raadsperiode nog niet over de subsidie kunnen beschikken, terwijl ze dan ongetwijfeld weer een groot aantal zetels zullen bemachtigen.'

Wet op de politieke partijen en Kamermotie

De Wet op de politieke partijen, die op 22 april openbaar is gemaakt, treedt op zijn vroegst 1 januari 2026 in werking. Dat betekent dat de subsidie voor decentrale partijen ook pas per 1 januari 2026 beschikbaar komt. Dit was reden voor Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA) te vragen naar een alternatieve regeling tot de tijd dat de wet in werking treedt. Samen met Tweede Kamerlid Glimina Chakor (GroenLinks/PvdA) diende zij hiertoe een motie in die op 23 april dus helaas is verworpen.

Zie ook

Bericht Kennispunt Lokale Politieke Partijen: 'BBB, VVD, NSC en PVV stemmen tegen snelle invoering subsidie lokale partijen' (24 april 2024)