De GBI-gemeenten zetten zich gezamenlijk in om de basisprocessen in het inkomensdomein te verbeteren door het ontwikkelen van standaarden. Hierdoor wordt de dienstverlening naar de inwoner beter. De GBI-gemeenten hebben twee standaarden opgeleverd: de ontologie voor het inkomensdomein en de koppelvlakspecificaties. Hiermee is een grote stap gezet. Gemeenten en leveranciers kunnen deze standaarden gebruiken.

Ontologie Inkomen

De GBI- ontologie Inkomen beschrijft concepten en hun relaties welke een rol spelen binnen het inkomensdomein. Ontologie is een datastructuur die alle relevante entiteiten en hun onderlinge relaties en regels binnen dit domein bevat. Ofwel; hierdoor ontstaat een gemeenschappelijke taal waarmee op een eenduidige manier de informatiebehoefte beschreven kan worden voor processen binnen het Inkomensdomein. Informatie kan hierdoor eenvoudig uitgewisseld worden tussen processen. In het verlengde hiervan helpt de ontologie om de gegevensuitwisseling te beschrijven tussen verschillende services en ict componenten.

De ontologie maakt waar mogelijk gebruik van concepten uit bestaande standaarden zoals het SGR, RGBZ en RSGB. Dit zorgt ervoor dat de ontologie (en de gegevensuitwisseling die hierop is gebaseerd), goed samenwerkt met componenten die op deze standaarden gebaseerd zijn. De ontologie en koppelvlakspecificaties zijn gebaseerd op de principes van Common Ground. De ontologie is in 2023 vastgesteld door het college van dienstverleningszaken als standaard met het regime ‘pas toe of leg uit’.

Doorontwikkeling

GBI (Gemeentelijke Basisprocessen Inkomen) is een samenwerking van gemeenten rondom de basisprocessen in het inkomensdomein om de dienstverlening naar de inwoners te verbeteren. GBI is dus voor en van gemeenten.  

Binnen de GBI-community van gemeenten worden (basis) processen binnen het inkomensdomein met gemeenten volledig uitgewerkt en gestandaardiseerd. Daarbij wordt ook duidelijk welke gegevens relevant zijn binnen deze processen. Vervolgens worden deze gegevens opgenomen in de ontologie. Naarmate er meer processen uitgewerkt worden zal de ontologie ook uitbreiden. Op dit moment is de ontologie gevalideerd voor de volgende processen: Aanvraag Levensonderhoud, Individuele Inkomenstoeslag en Terug- en Invordering.

Daarnaast is de ontologie ook doorontwikkeld op basis van ervaringen uit de praktijk. Bijvoorbeeld vanuit project Thomas (Rotterdam), het Virtueel Inkomensloket (Utrecht), gemeente 's-Hertogenbosch, Haarlem.

Koppelvlakspecificaties

Op basis van de ontologie zijn ook koppelvlakken gespecificeerd ten behoeve van de gegevensuitwissing tussen ICT-componenten en services welke gebruikt worden bij de ondersteuning van de inkomensprocessen Er zijn tot nu toe twee koppelvlakspecificaties uitgewerkt:

  1. Aanvraag Levensonderhoud (ALO). Eén applicatie ondersteunt de intake (aanvraag) van de ALO, waarbij de andere applicatie de behandeling, beslissing en levering ondersteunt.
  2. Beslissing Levensonderhoud (BL). De ene applicatie ondersteunt de intake behandeling en beslissing van de BL waarbij de andere applicatie de levering ondersteunt.

De koppelvlakspecificaties zijn getoetst in pilots en samen met de deelnemende gemeenten en leveranciers succesvol ingezet om systemen met elkaar te koppelen.

Relevante documenten

Specificaties van de koppelvlakken en de ontologie zijn te vinden op de portal ontologie inkomen (Gitlab).

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de VNG via info@vng.nl