Naar aanleiding van het rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten hebben we in 2020 standpunten geformuleerd over veilige en gezonde leefomstandigheden voor arbeidsmigranten. Nu, ruim 3 jaar later, zijn er al veel zaken in werking gezet. Daarom hebben we onze standpunten geactualiseerd.

De verwachting is dat dit de komende tijd  tot verbeteringen voor de individuele arbeidsmigrant leidt en de rol die gemeenten hierin kunnen vervullen.

Verschillen tussen gemeenten

De problematiek rondom arbeidsmigranten verschilt tussen gemeenten. Een gedeelte van de inleners, uitzendbureaus, intermediairs en huisvesters overtreedt stelselmatig de regels of zoekt de grenzen op. De vraag vanuit bedrijven naar arbeidsmigranten is blijvend en zal de komende jaren blijven stijgen. Arbeidsmigranten verrichten werkzaamheden waarvoor wij in Nederland lastig mensen kunnen vinden en zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. 

Maken van beleid

In Nederland wonen en werken, afhankelijk van het moment van tellen en de definitie, tussen de 600.000 en 800.000 Europese arbeidsmigranten. Daarnaast verwachten we dat de groep arbeidsmigranten nog flink zal gaan groeien. Een grote deel van hen is geen ingezetene van een gemeente. Ze staan dan opgenomen in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI), waardoor gemeenten geen middelen vanuit het gemeentefonds ontvangen voor deze groep. Daarnaast zijn de RNI-gegevens voor gemeenten nog niet beschikbaar. Dit is wel nodig in het kader van veiligheid en het maken van beleid gericht op arbeidsmigranten. 

Goede voorbeelden van huisvesting

Helaas heerst in Nederland nog steeds overwegend een slechte beeldvorming rondom arbeidsmigranten. Deze beeldvorming zorgt ervoor dat het vaak moeilijk is om huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. Er wordt gevreesd voor overlast, bijvoorbeeld door grote groepen arbeidsmigranten in te kleine en slechte woonruimten. Dit terwijl er ook veel goede voorbeelden zijn van huisvesting.

Voorkomen en oplossen van misstanden

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen en oplossen van deze misstanden. De standpunten ondersteunen gemeenten om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten in Nederland als gelijkwaardige en volwaardige deelnemers van onze samenleving behandeld worden.

Meer informatie