Hoe gaat het met de samenwerking rond geweld in afhankelijkheid in uw gemeente? Liggen hier kansen om geweld sneller te stoppen? Eerder te signaleren? Of partijen aan te haken die moeilijk bereikbaar zijn? De leerbijeenkomsten van de samenwerkende inspecties bieden kansen om hier stappen in te zetten. 

Wat?

De 4 inspecties slaan hun handen ineen en organiseren dit jaar verschillende leerbijeenkomsten in het land waar zij op stimulerende manier samen met organisaties uit verschillende domeinen kijken hoe we geweld in afhankelijkheid beter kunnen aanpakken. 

Hoe? 

De inspecties organiseren één bijeenkomst in een regio/gemeente (net wat in uw lokale situatie handig is) waarbij zij organisaties die bij de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld uitnodigen (denk aan partijen die zich bezig houden met veiligheid, zorg, schulden en partijen die kunnen signaleren zoals kinderopvang, wijkverpleging etc). Ook slachtoffers/plegers krijgen in deze bijeenkomsten een rol. Na afloop van de bijeenkomst zijn ontwikkelpunten opgesteld met een prioritering en een verantwoordelijke. 
 

Hoe verder?

De gemeente/regio organiseert zelf een 2e bijeenkomst waar de inspecties bij zijn om de voortgang van de punten te bespreken. 

Waarom? 

De inspecties willen een vliegwiel zijn om organisaties breed met elkaar te laten leren. In de waan van de dag is hier vaak geen tijd en ruimte voor of is het voor gemeenten zelf lastig om organisaties aan tafel te krijgen. Daarnaast kunnen de inspecties fungeren als kruiwagen naar de ministeries bij knelpunten waar verschillende gemeenten niet uitkomen. 
 

Webinar 

Op 25 maart is er van 15.00 tot 16.00 een webinar.
 

Meer informatie

Met vragen kunt u terecht bij: 

 

Bericht voor de Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, februari 2024