Op 6 februari was het een jaar geleden dat de verwoestende aardbevingen Turkije troffen. Een jaar na deze aardbevingen die aan tienduizenden mensen het leven kostten zijn de herstelwerkzaamheden nog volop bezig. 

Herstel en wederopbouw gemeenten

Nederlandse gemeenten hebben een grote solidariteit laten zien met steun aan de hulpactie van Giro555 en donaties aan het VNG Fonds voor noodhulp, wederopbouw en vredesbevordering. Met een deel van deze fondsen draagt VNG International in nauwe samenwerking met de vereniging van gemeenten in Turkije bij aan het herstel en de wederopbouw van 3 Turkse gemeenten in het getroffen gebied in Turkije: Kahramanmaraş, Osmaniye en Adana Seyhan. Recent is deze hulp uitgebreid in de zwaar getroffen regio Hatay in samenwerking met de gemeente Amsterdam.  

Osmaniye: installatie gaarkeuken

Met subsidies ontvangen van VNG International, heeft de gemeente Osmaniye een gaarkeuken geïnstalleerd. Momenteel bereidt de gemeente dagelijks maaltijden voor 2.000 tot 5.000 mensen, waarbij niet alleen de voedselzekerheid wordt gewaarborgd, maar ook een centrum voor gemeenschapsondersteuning wordt opgezet te midden van de wederopbouwinspanningen.

Kahramanmaraş: versterken brandweercapaciteiten

De gemeente Kahramanmaraş heeft zoek- en reddingsapparatuur aangeschaft om de capaciteiten van de brandweer te versterken. In de nasleep van de aardbeving staat de brandweer voor immense uitdagingen met voortdurende sloopwerkzaamheden en de dreiging van naschokken. De nieuwe uitrusting biedt een robuuste reactie op eventuele naschokken.

Adana Seyhan: 'rampenkassen' voor voedselproductie en noodopvang

Met subsidies van VNG International heeft de gemeente Adana Seyhan 'rampenkassen' opgericht. Deze 80 tunnels dienen zowel voor de productie van voedsel als - in tijden van nood - opvang met een capaciteit van 1.000 bedden. Een innovatieve aanpak die zowel voedselzekerheid als veilige opvangmogelijkheden adresseert.

Fase 2 van start: samenwerking en technische expertise

Sinds oktober 2023 is VNG International begonnen met het leveren van technische expertise. In de gemeenten zijn workshops gestart met een focus op het opstellen en ontwikkelen van lokale herstelplannen door middel van scenarioplanning. Een team van nationale en internationale experts, waaronder stedenbouwkundigen, werkt samen met participatieve werkgroepen van de gemeenten om strategieën te ontwikkelen voor cruciale thema's in de wederopbouw. Deze strategieën worden vervolgens vertaald in zowel korte- als langetermijnprojectplannen. 

In het komende jaar zal VNG International de implementatie van 1 projectplan per gemeente initiëren. Tegelijkertijd worden inspanningen voortgezet om andere strategieën verder uit te werken, teneinde ervoor te zorgen dat deze projecten ook na de afronding van het huidige project in de pijplijn blijven. Onze focus ligt niet alleen op het initiëren van acties in de nabije toekomst, maar ook op het waarborgen van een duurzaam pad voor blijvend herstel en langetermijnontwikkeling.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de hulp die het afgelopen jaar aan Turkije is geboden? Kijk dan op de website van Giro555.