Informatiesamenleving

Werken onder architectuur

Gerelateerde thema's

Werken onder architectuur is een werkwijze die bijdraagt aan herkenbare en herbruikbare afspraken, standaarden en oplossingen bij de inrichting van de gemeentelijke informatievoorziening, als onderdeel van de gehele digitale overheid. Alle taken en veranderingen waar gemeenten mee te maken krijgen, zowel vanuit wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen als eigen ambities, vragen om ondersteuning met informatievoorziening. 

Voor gemeenten biedt de VNG een portfolio van afspraken en standaarden die helpen bij de inrichting van de gemeentelijke informatievoorziening, de GEMMA. Voor de afspraken met diverse partners en bij veranderopgaven in de digitale overheid is het van belang om vergelijkbare kaders te hanteren.

Veel veranderingen kennen hun oorsprong in wet- en regelgeving op landelijk en Europees niveau waarbij gemeenten en de VNG op diverse manieren betrokken zijn. Vanuit alle 3 haar statutaire functies maakt de VNG voortdurend keuzes met grote gevolgen voor die gemeentelijke informatievoorziening. 

Werken onder architectuur heeft als doel om ook bij die keuzes te sturen op herkenbaarheid en herbruikbaarheid van oplossingen. Dit zijn bijvoorbeeld keuzes die worden gemaakt aan de onderhandelingstafel rondom beleid, in de samenwerking in diverse ketens of met gemeenten standaarden en voorzieningen te ontwikkelen (gezamenlijke uitvoering). De afwegingen rondom deze keuzes hebben vaak een specifieke en/of beperkte scope van het betreffende vraagstuk. Hierdoor worden de bredere informatiekundige gevolgen van de keuzes niet altijd herkend op het moment dat een besluit wordt genomen. In de uitvoering bij gemeenten komen de knelpunten dan aan de orde. Zo kan een schijnbaar triviale keuze over het anders uitwisselen van gegevens of aansluiten op een wallet forse consequenties hebben voor de achterliggende processystemen. Als die consequenties eerder in beeld zijn en bij het betreffende vraagstuk worden ingebracht, dan zal dit leiden tot verhoging van de kwaliteit van de uitvoering bij gemeenten en verbetering van de relatie met ketenpartners en marktpartijen. Werken onder architectuur ondersteund dan de informatiekundige afwegingen die aan de orde zijn.

Meer informatie, aan de slag

Lees meer over dit onderwerp of mail naar theo.peters@vng.nl.