Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 17 januari. Het was een korte bijeenkomst, die in het teken stond van pensioen.

ABP

Op 15 december hebben de sociale partners in de Pensioenkamer het hoofdlijnenresultaat bereikt. Het bevat afspraken over de ABP-pensioenregeling 2027, invaren en compensatie. Momenteel wordt het hoofdlijnenresultaat uitgewerkt in een zogenaamd transitieplan. De volgende stap is het maken van definitieve afspraken over het hoorrecht van de slapers- en gepensioneerdenverenigingen (eind maart). Vervolgens komt er een formeel akkoord vanuit de sociale partners in mei.

Naar verwachting bieden sociale partners voor de zomer het definitieve transitieplan aan bij ABP. Dit geeft het pensioenfonds ruim de tijd om zelf tot besluitvorming te komen en de gemaakte afspraken te implementeren. De vernieuwde ABP-pensioenregeling zal dan per 1 januari 2027 in werking treden.

PWRI 

Ook werd het transitieplan voor het pensioenfonds PWRI toegelicht. De aanloop naar het transitieplan vond zorgvuldig plaats. PWRI gaat op 1 januari 2025 over naar het nieuwe pensioenstelsel en is daarmee een van de eersten. Deze overgang is relatief eenvoudiger dan die bij ABP. Het belangrijkste uitgangspunt voor de afspraken was het in stand houden van de huidige premie. Het proces is inmiddels afgerond en het transitieplan wordt deze week naar de DNB gestuurd. De DNB houdt toezicht op de besluitvorming en uitvoering door de pensioenuitvoerder.