Het inspirerende bronnenoverzicht van Movisie, het VNG-essay Nieuwsgierig verbeteren en het visiedocument toegang (pdf, 125 kB) inspireren gemeenten in het optimaliseren van de toegang. Naast tekortkomingen en succesfactoren leest u hierin ook dat hetzelfde toegangsmodel voor alle gemeenten niet bestaat. De processtappen zijn echter wel overal toepasbaar.

Bronnenoverzicht

Het bronnenoverzicht van Movisie bevat een overzicht van vrijwel alle beschikbare rapporten rondom toegang. Dit overzicht laat naast tekortkomingen ook zien waar succesfactoren liggen: in bijvoorbeeld laagdrempelig contact, een gezamenlijke visie, nauwe samenwerking of de afwezigheid van schotten. 

Essay

Het VNG-essay Nieuwsgierig verbeteren geschreven door Rienk Janssens, loopt gemeentelijke praktijken langs op zoek naar een ‘goed werkend toegangsmodel’. Zijn zoektocht levert waardevolle inzichten op: over de praktijk van wijkteams, over werkzame functionaliteiten en over wel of geen acceptabele verschillen. Maar bovenal: hetzelfde toegangsmodel voor alle gemeenten bestaat niet. De processtappen zijn echter wel overal toepasbaar.

Visiedocument

Vanuit de ervaringen, inzichten en afstemming van de afgelopen jaren en op basis van bovenstaande documenten is er een visiedocument toegang opgesteld met 3 uitgangspunten voor een gemeentelijke visie op toegang en lokale teams (met ruimte voor lokale invulling):

  1. De ervaringspraktijk (van inwoners en uitvoeringsmedewerkers) wordt betrokken bij het vormgeven van beleid en van de uitvoering.
  2. Integrale toegang en meer inzet voor de dienstverlening voor inwoners in kwetsbare situaties.
  3. Actieve lokale teams volgens de kenmerken van de stevige lokale teams van de Hervormingsagenda Jeugd.

Deze uitgangspunten werken we verder uit in een richtinggevend kader (RK). Op basis van het richtinggevend kader ontwikkelen we een verkenningsinstrument toegangsproces (VIT), wat gemeenten inzicht geeft in hun toegangsorganisatie, en wat ze kunnen doen om hun toegangsproces te optimaliseren.